LEK IZ PRIRODE: Jabukovo sirće čuva srce

Američki naučnici sproveli su istraživanje koje je pokazalo da kašika do dve sirćeta od jabuke dnevno može biti vrlo blagotvorna za zdravlje srca

Kliničku studiju sproveli su lekari u Minesoti na 120 ljudi, od kojih je polovina konzumirala sirće, a drugoj polovini je davana placebo tečnost kiselog ukusa. Utvrđeno je kako jabukovo sirće, za samo osam nedelja konzumiranja, podiže nivo dobrog holesterola, što su već dokazala i neka pređašnja istraživanja.

Međutim, povećanje nivoa dobrog holesterola, a time i poboljšanje zdravlja srca, nisu jedine pozitivne strane ovog sirćeta. Već se pokazalo da jabukovo sirće snižava nivo šećera u krvi i smanjuje apetit.

Naučnici još nisu potpuno sigurni zbog čega sirće tako blagotvorno deluje, ali smatraju da ubrzava preradu masnoća.

(MojeZdravlje.ba)