ZA RAK I DIJABETES: Zmijski otrov je čudotvoran lek

Kako saopštavaju naučnici, zmijski otrov može da se pretvori u bezopasne molekule koji bi mogli da izvrše pozitivan uticaj u lečenju bolesti poput raka i dijabetesa

Britansko-australijski naučni tim saopštio je da je prvi put dokazano da zmijski otrov u formi bezopasnih proteina može da se iskoristi za oporavak ljudskog tkiva. Zmijski otrov obično napada iste fiziološke puteve kao i mnoge ljudske bolesti, a kako tvrdi australijski naučnik Gevin Hatli, razumevanje transformacije molekula otrova moglo bi da pomogne u razvoju novih lekova.

Neke vrste zmijskog otrova uništavaju ćelije za prenos kiseonika kroz krv, uključujući ćelije koje hrane kancerogene tumore, a Hatli smatra da bi mapiranjem njihovog delovanja moglo da se ostvari efikasnije lečenje raka.

- Suština je da su molekuli otrova, oni koji nas ubijaju, u stvari, samo derivati normalnih proteina. Zmijske žlezde koje luče otrov ponašaju se poput malih fabrika lekova, koje obavljaju eksperimente na evolucionoj vremenskoj skali i stvaraju nove molekule kako bi isprobale njihovo delovanje – objašnjava ovaj stručnjak sa australijskog nacionalnog univerziteta.