MANITE SE SLATKIŠA: Zbog previše šećera koža brže stari

Vreme je da čokoladice i kolače zamenite voćem, povrćem i orašastim plodovima, pošto najnovija istraživanja pokazuju da prekomerno unošenje šećera u organizam ne šteti samo vitkoj liniji, već i vašoj koži

Naučnici sa Mount Sinai School of Medicine iz Njujorka otkrili su da slatkiši na kožu deluju pogubno. Konzumacijom omiljenih poslastica, u organizmu se dešava čitav niz različitih hemijskih reakcija koje dovode do gubitka elastičnosti kože. Problem je u tome što gubitak elastina podrazumeva pojavu bora, koje je zatim s lica gotovo nemoguće izbrisati.

- Molekuli šećera lepe se na kolagen i molekule elastina u koži, što ih čini tvrđim, slabijim i manje otpornim na štetne uticaje – tvrdi doktor Frederik Brant, dermatolog sa pomenutog Univerziteta.

On takođe upozorava da, osim kolača i slatkiša, koži lica štete još neke vrste popularnih i ukusnih namirnica kao što su hrana sa roštilja, čips, zaslađene pahuljice i razna masna pečenja.

(MojeZdravlje.ba)