KRIVAC ZA GOJAZNOST: Antibiotici nisu dobri za male bebe

Kako upozoravaju američki stručnjaci sa Njujorškog univerziteta, davanje antibiotika bebama pre šestog meseca može imati za posledicu da bebe izrastu u debeljuškastu decu

Američki tim je analizirao upotrebu antibiotika među 11.532 dece, rođene u Britaniji 1991. i 1992. godine, koja su učestvovala u dugoročnoj studiji o dečjem zdravlju i razvoju. Utvrđeno je da su deca koja su primala antibiotike u prvih pet meseci života proporcionalno, dakle u odnosu na svoju visinu, teža nego njihovi vršnjaci koji nisu primali antibiotike u prvim mesecima.

- Obično smatramo gojaznost epidemijom koja ima korene u nezdravoj ishrani i nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti, ali stvar je mnogo komplikovanija. Mikrobi u našim crevima imaju ključnu ulogu u tome kako apsorbujemo kalorije, a izloženost antibioticima u ranim godinama života, može da dovede do uništavanja zdravih bakterija, koje bi nam inače omogućile da ostanemo vitki – objašnjava jedan od autora studije Leonardo Trasande.

Deca koja su uzimala antibiotike u prvih pet meseci, do treće godine bila su pod 22 odsto većim rizikom da imaju višak kilograma nego druga deca, dok se pokazalo da uzimanje antibiotika od šestog meseca nije od uticaja na rizik od gojaznosti.

Ijan Blustein, još jedan od autora ove studije, napominje da će biti potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdili navedeni nalazi, ali podseća na to da su stočari odavno uočili da su antibiotici odlično sredstvo za postizanje veće težine goveda namenjene tržištu mesa.

(Tanjug)