SPREČITE URASTANJE DLAČICA: Kako do savršeno glatke kože

Kao posledica depilacije ili brijanja često se javljaju ružne flekice na telu, koje možete ukloniti u samo nekoliko koraka

Retko koja srećnica nije imala problema sa uraslim dlačicama zbog kojih na koži nastaju ružne flekice. No, postoje načini kako ih se rešiti i zalečiti ih što brže i bezbolnije.

Često zbog brijanja ili depilacije na koži imamo neugledne ružičaste ili crvene fleke, a to se događa kada su dlake pri depilaciji prekinute u svojim folikulima usled čega počinju da rastu natrag u kožu.

Evo nekoliko načina kako ih se rešiti.

Piling

Ako imate suvu kožu, nežno odstranite mrtve ćelije rukavicom za piling ili pilingom. Isperite tušem i tako će koža opet postati mekša zbog topline vode i vlažnosti. Vrlo jednostavno možete napraviti piling kod kuće. U ¼ čaše šećera stavite po kašičicu maslinovog i kokosovog ulja. Dobro promešajte i nanesite na kožu.

Pinceta

Dok je koža još meka, odmah nakon tuširanja pregledajte noge i bikini zonu. Pronađete li koju dlaku koja urasta, polako je izvucite pincetom, ali nemojte čupati jer tako rizikujete da napravite ranicu. Najgore što možete učiniti je da kopate po dlačici, jer tako produžavate vreme zaceljivanja.

Krema za akne

Sastojci mnogih krema za akne idealni su za mazanje oštećenja na koži koje su uzrokovale urasle dlačice. Takve kreme smanjuju otekline koje nastaju kad dlačica uraste. Birajte kremu koja ima salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid. Mažite dva puta dnevno kroz nekoliko dana i dlačica će izrasti na površinu.

Hidrirajte kožu

Kupite losion za telo koji sadrži alfa hidroksi kiseline (dolaze iz voćnih šećera i mleka) i obilno mažite. Tako ćete izbeći nakupljanje mrtvih ćelija kože pa će dlačice lakše izbijati na površinu.

Napravite pauzu s brijanjem

Najlakši korak je da jednostavno ne brijete noge i bikini zonu nekoliko dana, odnosno ne preduzimate ništa. U tih nekoliko dana otekline i iritacija će splasnuti. Kad se budete brijali idući put, obavezno koristite novi brijač.

(Telegraf.rs/tportal.hr)