„Ledena“ bakterija produžiće životni vek ljudi na 140 godina

Bakterija Bacillus F, koju su ruski naučnici izolovali iz večnih lednika u Sibiru, mogla bi da uspori proces starenja i produži prosečan ljudski vek za više od 60 godina

Stručnjaci Instituta za hemijsku biologiju i medicinu u Novosibirsku objavili su da je bakterija, nazvana Bacillus F, usporila proces starenja kod laboratorijskih miševa kojima je ubrizgana. Životinje kojima je ubrizgan ekstrakt ove bakterije živeli su prosečno 906 dana, što je za 308 dana duže od uobičajenog prosečnog životnog veka laboratorijskih miševa od 589 dana. Kada se ove brojke prevedu na ljude, možemo se nadati produžetku prosečnog ljudskog veka na 140 godina.

Istraživanja u Rusiji su pokazala su da se metabolizam testiranih životinja ubrzao za 20-30 odsto, kao i da je slepilo kod miševa smanjeno. Bakterije, međutim, nisu uticale na smanjenje tumora kod miševa koji su ih imali.

Naučnici instituta Vladimir Rjepin, Nada Mironov i Anatolij Brjuškov, naveli su da bakterija u stvari pomaže organizmu da ojača svoje prirodne odbrambene mehanizme. Na osnovu karakteristike proteina i drugih faktora u njihovom sastavu, naučnici su zaključili da Bacillus F na evolutivnoj lestvici zaostaje za tri milijarde godina u odnosu na slične tipove bakterija. Međutim, ispitivanja su tek u povoju i još su daleko od testova na ljudima, a još dalje od proizvodnje seruma sa željenim efektom.