Srpski viski među 5 najboljih na svetu
Pravljenje viskija je godinama smatrano pravom umetnošću, a sipanje i konzumiranje kao religiozno iskustvo
Ukoliko ste obožavaoc viskija znate da postoji nebrojeno mnogo faktora koji imaju uticaj na ukus, aromu i teksturu ove tekućine, kao i da svaki deo sveta ima svoj specifičan princip pravljenja viskija.
Flaša viskija prodata za rekordnih 1,1 milion dolara
Ukoliko pijete viski povremeno, pri tom pazite da se ne ugojite, sigurno volite da probate različite proizvođače. Ovo su 5 najboljih viskija na svetu koje možete da probate.
ARCHIE ROSE - Australija
Destilerija koja proizvodi ovaj viski okitila se velikim brojem nagrada i omiljena je među obožavaocima viskija koji vole jak ukus i posebnost. On je drugačiji sa notom cimeta, jabuke i snažno deluje na nepce. Niko ne može da prenebregne vibrirajući osećaj koji ostavlja na jeziku, sa osećajem suvoće koja ga čini jedinstvenim među proizvođačima.
TWO DOVES - Srbija
Nije bio toliko poznat u svetu sve do skoro, ali je pokazao da može da parira i velikim destilerijama i proizvođačima koji su na svetskom tržištu godinama. Nežan, ali u isto vreme i gorak viski nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čuva se u hrastovim burićima kako bi sačuvao svoje prirodne sastojke koji mu daju zlatnu boju koja se slaže uz slatkastu aromu. Ne dajte da vas prost dizajn flaše zavara i odvrati od togha da ga probate.
THE WILLETT - Amerika
Pojavio se 1936. godine, a 4 godina star viski iz poznate destilerije predstvalja pravo bogatstvo. Aroma je karakteristično drugačija jer varira od slatke do tamne trešnje, praćena cimetom i notom hrasta. Na nepcu možete da osetite gorući ukus vanile, višnje i začina koje prati jak finiš začina.
HIBIKI JAPANESSE HARMONY - Japan
Možda nikada ne biste povezali Japan sa viskijem. Ovaj jedinstveni napitak ima bogatu aromu i ukus, sa ruzmarinom u pozadini i starim drvetom koje se oseća i nakon što se tečnost sipa u plastične flaše. Na nepcu se oseća ukus meda praćen belom čokoladom i sa notom pomorandže.
ROYAL BRACKLA - Škotska
Škotska je sinonim za viski i ne čudi što ova zemlaj ima brojne dobre destilerije i što se jedna upravo našla u top 5 na svetu. Karakterističan je zbog arome jabuke i kruške u nosu, ali je na nepcu dominantna čokolada, džumbir i mnoge druge voćne note. Aroma starog drveta prisutna je sa svakim gutljajem, a završnica je duga i teška i ostavlja fin ukus čokolade i kakaoa.
(Telegraf.rs/whiskyflavour.com)