PAZITE ŠTA JEDETE: Leto je raj za stomačne probleme
Stručnjaci podsećaju i upozoravaju da su crevne zarazne bolesti učestalije u letnjim mesecima, a visoke temperature, kvarljiva hrana i nečisitoća samo su neki od faktora koji dovode do povećanog rizika oboljevanja od zaraznih bolesti
Crevne infekcije najčešće su uzrokovane bakterijama i virusima koji se nalaze u pokvarenoj hrani ili prljavoj vodi, a u kvarljivu hranu spadaju namirnice bogate jajima, majonezom, mlečni proizvodi, ali i mesne prerađevine.
Lekari savetuju da izbegavate jela iz prodavnica brze hrane u kojima sendviči, salate i slična hrana stoje na toplom, odnosno nije izložena u frižiderima. Takođe je potrebno da se provere rokovi trajanja svake namirnice u trgovinama prilikom kupovine.
Crevne infekcije takođe mogu da budu izazvane i nedovoljno opranim povrćem i voćem, kao i nečistim rukama. Takođe, i nečista voda može biti prenosilac crevnih i kožnih infekcija, pa je važno da izbegavate neproverena i zabranjena kupališta.
Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je nedavno da je stalni pristup dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode za piće važan za očuvanje zdravlja stanovništva i prevenciju bolesti, posebno u letnjim mesecima i uslovima visokih spoljnih temperatura kada se potrošnja vode povećava i kada može doći do poremećaja u vodosnabdevanju. Institut podseća da se veliki broj uzročnika crevnih zaraznih bolesti prenosi kontaktom, najčešće prljavim rukama, pa je neophodno voditi računa o higijeni.
(Tanjug)