MAGIČNA VOĆKA: Grejpfrut pomaže obolelima od raka

Jedna čaša ceđenog soka od grejpfruta može umanjiti negativno dejstvo lekova, koji se daju pacijentima koji se bore sa karcinomom

Ustanova Clinical Cancer Research objavila je rezultate analize supstance pod nazivom sirolimus. Analiza dokazuje da je supstanca, koja se do sada koristila kod zaustavljanja odbrambenog sistema u slučajevima transplantacije organa, sada korisna i u prevenciji negativnih efekata pri lečenju pojedinih vrsta raka, to jest zaustavlja rast tumora.

Ukoliko bi oboleli od karcinoma redovno pili po jednu čašu svežeg soka od grejpfruta, doza sirolimusa u organizmu bi se smanjila i postigla idealan nivo. Tako bi se ostvarili pozitivni efekti na nuspojave medikamentozne terapije u lečenju ovih pacijenata.

Naučnici tvrde da bi za konačnu preporuku redovnog konzumiranja soka od grejpfruta, pacijentima koji boluju od raka, bila neophodna još neka dodatna istraživanja koja bi imala zadatak da konkretizuju dejstvo grejpfruta na supstancu sirolimus koju sadrže pojedini lekovi za borbu protiv raka.

(MojeZdravlje.ba)