Ona svakog dana pojede 51 bananu! Šta na to kaže njeno telo, a šta lekari?! (FOTO)
Banane su zdrave, međutim, šta vašem telu može da se desi ako svakoga dana pojedete 51?
Ova Australijanka je zapalila internet svojim izgledom i načinom na koji je postigla savršenu liniju. Njena formula je dijeta koja uključuje ogroman broj banana, pa je zato predmet različitih kritika.
Preporučujemo
Mesec dana je svakoga dana pio POLA LITRE PIVA - a onda je posetio lekara i ostao u ŠOKU
UŠTEDITE NOVAC: Stavite ovako gumicu na sapun i TRAJAĆE MNOGO DUŽE (VIDEO)
Lejn Retklif, na Instagramu poznata i kao “Freelee the banana girl”, u mnogim zemljama je postala tema dana zbog svog neobičnog režima ishrane, piše Adelaide Now, a prenosi Net.
Ova devojka ponekad pojede ček 51 bananu tokom dana. Reč je o dijeti koja je popularna na društvenim mrežama, a nosi naziv “Raw Till 4″.
Zahvaljujući takvoj ishrani, Retklif tvrdi da je do sada izgubila 18 kilograma, ali nutricionisti ovaj režim ishrane smatraju zabrinjavajućim.
– Pridržavajući se ove dijete, ljudi u telo ne unose dovoljno vitamina i minerala, a pritom je količina šećera koju unesete putem banana jednaka tome kao da ste popili 6 limenki gaziranog soka na dan – ističe profesorka nutricionizma sa Univerziteta iz Južne Australije, Evanđelin Mencoris.
Doktorka objašnjava da nema nikakvih naučnih dokaza da takva ishrana donosi bilo kakvu dobrobit za organizam jer, iako bi voće trebalo da bude standardni deo svakodnevne ishrane, potrebne su samo dve voćke da organizam iz toga izvuče korist.
– Popularizovanje ovakvih dijeta na društvenim mrežama može da ima vrlo loš uticaj na tinejdžere, koji često pretpostavljaju da je sve što vide na internetu zdravo. Na taj način, može da se dogodi da ugroze svoj rast i razvoj – kaže dr Evanđelin Mencoris.
Kao najveći nedostatak takve ishrane, ona navodi nedostatak kalcijuma i selena, ali i zdravih masnoća, koje su telu neophodne za apsorpciju nutrijenata.
– Postoji čitava pomama za sirovom hranom, ali ljudi treba da shvate da je telu potrebna i sirova i kuvana hrana, jer se brojne hranljive materije oslobađaju iz namirnica tek kuvanjem – zaključila je.
(Telegraf.rs)