Osobama koje jedu brzo preti 5 veoma opasnih bolesti
Pristalica ste brzog konzumiranja hrane, u tom sličaju izlažete se riziku da unesete više hrane nego što vam je potrebno,
U hrani treba uživat, retko ko danas to primenjuje. Svi žure, nemaju vremena za žvakanje hrane, jedu u hodu i stvaraju sebi probleme na duge staze.
Ako jedete ovu hranu dva puta nedeljno, rizikujete preranu smrt
Evo koliko SOLI I MASTI smete da unosite dnevno
Ako brzo jedete imate veće šanse da se ugojite, ali ne samo to, tu su i razni zdravstveni problemi.
Ovo su samo neki od njih:
Gojaznost
Ako brzo jedete postoji mogućnost da unesete više hrane nego što vam je potrebno. to je siguran put za dobijanje kilograma koji mogu dovesti do gojaznosti.
Osobe koje brzo jedu, brže osete glad nakon obroka od onih koji jedu sporijim tempom.
Dijabetes
Ako se brzo hranite, rizikujete da dobijete dijabetes tipa 2.
Gojaznost, do koje dolazi prilikom ovakvog načina konzumiranja hrane, je jedan od glavnih uzroka insulinske rezistencije
Metabolički sindrom
Otpornost na insulin je povezano sa metaboličkim sindromom.
Metabolički sindrom je skup metaboličkih poremećaja.
Osobe sa metaboličkim sindromom imaju više masnih naslaga u predelu struka i nizak nivo dobrog holesterola (HDL).
Gastritis
Ako jedete brzo može doći do pojave erozivnog gastritisa (upala koja izjeda sluzokožu želuca).
Osobe koje brzo jedu sklone su prejedanju. To znači da hrana duže boravi u želucu, tako da dolazi do povećanog lučenja želudačne kiseline koja može da ošteti sluzokožu.
Gušenje
Kada viditie da neko brzo jede, čuli ste da mu kažu da uspori, udahne i slično.
To bi moglo da postane realnost. Treba žvakati hranu, a ne gutati veće komade iste. upravo oni mogu da dovedu do gušenja.
Ono što bi mogli da promenite je da jedete sporije, da angažujete sva čula, više žvaćete, pravite male pauze, makar da spustite viljušku na trenutak.
To je način da izbegnete mogući rizik koji brz način uzimanja hrane nosi.
(Telegraf.rs)