UGASI TV: Uspavljivanje uz ekran izaziva depresiju

Kako američki naučnici upozoravaju, ukoliko do kasno u noć sedite ispred kompjutera ili televizora ili ih ostavite uključene po odlasku na spavanje, šanse da postanete depresivni vam se povećavaju

Kako bi utvrdili povezanost prigušene svetlosti noću i promena u ponašanju, tim neuronaučnika sa Univerziteta u Ohaju koristio je hrčke. Ispostavilo se da su promene u ponašanju i u mozgu hrčaka slične sa simptomima depresivnih ljudi.

- Rezultati kod hrčaka u skladu su sa onim što znamo o depresiji kod ljudi – rekla je vođa tima Trejsi Bedrosijan.

Iako je izlaganje noćnom svetlu bilo povezivano sa povećanjem rizika od raka dojke i gojaznosti, odnos svetla i poremećaja ponašanja nikada nije bio razlučen do kraja.

Životinjice koje su učestvovale u eksperimentu četiri sedmice bivale su tokom noći izložene slabom svetlu koje je ekvivalent televizoru u zamračenoj sobi. Njihovi rezultati upoređeni su sa rezultatima kontrolne grupe koja noću nije bila podvrgnuta prigušenoj svetlosti. Eksperimentalna grupa je potom ubačena u normalan ciklus od jedne, dve ili četiri nedelje pre nego što su ponovo testirani.

Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i da ih je slabo interesovala zašećerena voda - oba znaka uporediva su sa znacima depresije kod ljudi.