Kada vidite zašto u bolnicama pacijentima daju ŽELE - ješćete ga svaki dan!
Ova namirnica koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i zdarvstvenoj industriji
Žele ima široku primenu u savremenom svetu. Zbog blagotvornog dejstva želatina utiče na zglobove, hrskavicu, vezivno tkivo, jača srčani mišić, reguliše metabolizam, poboljšava pamćenje, čini kožu zdravijom i daje joj bolju elastičnost.
AKO VAS ZABOLE LEĐA, SAMO uzmite ovo iz sopstvene kuhinje i ODMAH ĆE VAM BITI LAKŠE!
Da li znate razlike između želatina i agara?
Oslobodite se bola u leđima i zglobovima brzo i lako! A evo i kako! (RECEPT)
U bolnicama se daje pacijentima, koji ne mogu da svare hranu, jer je žele lak za digestivni trakt. Posebno se daje pacijentima u postoperativnom periodu. Može da poboljša varenje, apsorbuje vodu i pomaže zadržavanju tečnosti digestivnog trakta.
Šta je žele?
Izrađen je od prolina i glicina, aminokiselina koje mnogi ljudi danas ne uspevaju da unesu u organizam u adekvatnoj količini, jer se dobijaju izdvajanjem kolagena iz životinjsih kostiju, posebno svinjskih i goveđih. Ove amino kiseline su veoma važne za dobro stanje kože, kose i rasta noktiju, optimalno funkcionisanje imuniteta i regulaciju telesne težine. Trećinu ovih aminokiselina čini glicin, koji ubrzava zarastanje rana i poboljšava kvalitet sna.
Dobrobiti želea
- Održava kožu gipkijom, utiče na nokte, zube i kosu
- Pomaže kod alergija i netolerancije na neku hranu
- Eliminiše toksine
- Doprinosi zdravlju zglobova i kostiju, pomaže pri smanjenju bola u zglobovima, usled artritisa
- Mnogo je bolja alternativa, u odnosu na proteinske šejkove, koji vrlo često sadrže veštačke zaslađivače i konzervans.
- Bogat je proteinima
- Pomaže kod probave i čak može da izleči digestivne poremećaje
- Poboljšava san i povećava kognitivne sposobnosti
- Stimuliše ljudski hormon rasta, ubrzava metabolizam i pomaže kod gubljenje kilograma
Recept
- Tri kašike goveđeg želatina
- Šolja zelenog čaja
- Šolja sveže jagode ili grožđa sok
- Šolja soka od narandže (sveže ceđenog)
- Stevia ili med
Priprema
Na početku skuvajte zeleni čaj i dodajte med i steviju. Zatim dodajte žele i mešajte sve dok se ne rastvori. Sklonite ga sa vatre i ostaviti da se ohladi. Nakon toga dodati sok od grožđa i narandže i dobro promkešajte. Na kraju smesu sipati u posudu i ostaviti u frižider tri sata. Žele je spreman za upotrebu. Uživajte!
(Telegraf.rs)