Kada vidite zašto u bolnicama pacijentima daju ŽELE - ješćete ga svaki dan!

Ova namirnica koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i zdarvstvenoj industriji

Žele ima široku primenu u savremenom svetu. Zbog blagotvornog dejstva želatina utiče na zglobove, hrskavicu, vezivno tkivo, jača srčani mišić, reguliše metabolizam, poboljšava pamćenje, čini kožu zdravijom i daje joj bolju elastičnost.

 AKO VAS ZABOLE LEĐA, SAMO uzmite ovo iz sopstvene kuhinje i ODMAH ĆE VAM BITI LAKŠE!

Da li znate razlike između želatina i agara?

Oslobodite se bola u leđima i zglobovima brzo i lako! A evo i kako! (RECEPT)

U bolnicama se daje pacijentima, koji ne mogu da svare hranu, jer je žele lak za digestivni trakt. Posebno se daje pacijentima u postoperativnom periodu. Može da poboljša varenje, apsorbuje vodu i pomaže zadržavanju tečnosti digestivnog trakta.

Šta je žele?

Izrađen je od prolina i glicina, aminokiselina koje mnogi ljudi danas ne uspevaju da unesu u organizam u adekvatnoj količini, jer se dobijaju izdvajanjem kolagena iz životinjsih kostiju, posebno svinjskih i goveđih. Ove amino kiseline su veoma važne za dobro stanje kože, kose i rasta noktiju, optimalno funkcionisanje imuniteta i regulaciju telesne težine. Trećinu ovih aminokiselina čini glicin, koji ubrzava zarastanje rana i poboljšava kvalitet sna.

Dobrobiti želea

- Održava kožu gipkijom, utiče na nokte, zube i kosu

- Pomaže kod alergija i netolerancije na neku hranu

- Eliminiše toksine

- Doprinosi zdravlju zglobova i kostiju, pomaže pri smanjenju bola u zglobovima, usled artritisa

- Mnogo je bolja alternativa, u odnosu na proteinske šejkove, koji vrlo često sadrže veštačke zaslađivače i konzervans.

- Bogat je proteinima

- Pomaže kod probave i čak može da izleči digestivne poremećaje

- Poboljšava san i povećava kognitivne sposobnosti

- Stimuliše ljudski hormon rasta, ubrzava metabolizam i pomaže kod gubljenje kilograma

Recept

- Tri kašike goveđeg želatina

- Šolja zelenog čaja

- Šolja sveže jagode ili grožđa sok

- Šolja soka od narandže (sveže ceđenog)

- Stevia ili med

Priprema

Na početku skuvajte zeleni čaj i dodajte med i steviju. Zatim dodajte žele i mešajte sve dok se ne rastvori. Sklonite ga sa vatre i ostaviti da se ohladi. Nakon toga dodati sok od grožđa i narandže i dobro promkešajte. Na kraju smesu sipati u posudu i ostaviti u frižider tri sata. Žele je spreman za upotrebu. Uživajte!

(Telegraf.rs)