Evo zašto je VEOMA VAŽNO da orahe i lešnike potopite u vodu pre nego što ih pojedete

Orašaste plodove, koji sadrže veliku količinu inhibiitora enzima, koristite svakodnevno, na način na koji se teško mogu svariti

Orašasti plodovi  ili semenke mogu biti veoma hranljivi  kao užina i kao dodatak obroku . Ali poput mahunarki, one mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje hranljive sastojke.

Ako preterate sa ovim zdravim namirnicama, možete da se ugojite, pa čak i umrete

Ove semenke sprečavaju rak, snižavaju holesterol i krvni pritisak (VIDEO)

Kako bi bile korisnije u ishrani, ove namirnice je bolje koristiti  tako što ih predhodno potopite u vodu. Orašasti plodovi sadrže veliku količinu inhibitora enzima, i to je razlog zašto se teško vare i mogu da izazovu probleme sa želucem. Zato ih je bolje potopiti u vodu da bi se enzimi neutralisali.

Ono što vam je potrebno da biste napravili ukusan i zdrav obrok:

- 4 šolje sirovih neslanih orašastih plodova po izboru

- 1-2 kašike nerafinisane soli

- filtrirana voda

Priprema:

Stavite orašaste plodovi u posudu srednje veličine, dodajte so, sipajte vodu i poklopite. ostavite da stoji minimum 7 sati, najbolje je  da odstoji preko noći.

Zatim isprati od soli i ostaviti da se osuše. Možete ih staviti u rernu na najmanju temperaturu tako će biti hrskaviji i ukusniji.

Evo  koliko vremena je potrebno da orašasti plodovi i semenke budu potopljene:

1. Bademi 12 sati

2. Orasi 8 sati

3. Lešnik 8 sati

4. seme bundeve 7 sati

5. Laneno seme 6 sati

Ako je potrebno više sati da plodovi budu potopljeni, preporuka je da se voda menja na 8 sati.

(Telegraf.rs)