Evo zašto je VEOMA VAŽNO da orahe i lešnike potopite u vodu pre nego što ih pojedete
Orašaste plodove, koji sadrže veliku količinu inhibiitora enzima, koristite svakodnevno, na način na koji se teško mogu svariti
Orašasti plodovi ili semenke mogu biti veoma hranljivi kao užina i kao dodatak obroku . Ali poput mahunarki, one mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje hranljive sastojke.
Ako preterate sa ovim zdravim namirnicama, možete da se ugojite, pa čak i umrete
Ove semenke sprečavaju rak, snižavaju holesterol i krvni pritisak (VIDEO)
Kako bi bile korisnije u ishrani, ove namirnice je bolje koristiti tako što ih predhodno potopite u vodu. Orašasti plodovi sadrže veliku količinu inhibitora enzima, i to je razlog zašto se teško vare i mogu da izazovu probleme sa želucem. Zato ih je bolje potopiti u vodu da bi se enzimi neutralisali.
Ono što vam je potrebno da biste napravili ukusan i zdrav obrok:
- 4 šolje sirovih neslanih orašastih plodova po izboru
- 1-2 kašike nerafinisane soli
- filtrirana voda
Priprema:
Stavite orašaste plodovi u posudu srednje veličine, dodajte so, sipajte vodu i poklopite. ostavite da stoji minimum 7 sati, najbolje je da odstoji preko noći.
Zatim isprati od soli i ostaviti da se osuše. Možete ih staviti u rernu na najmanju temperaturu tako će biti hrskaviji i ukusniji.
Evo koliko vremena je potrebno da orašasti plodovi i semenke budu potopljene:
1. Bademi 12 sati
2. Orasi 8 sati
3. Lešnik 8 sati
4. seme bundeve 7 sati
5. Laneno seme 6 sati
Ako je potrebno više sati da plodovi budu potopljeni, preporuka je da se voda menja na 8 sati.