Ceo život POGREŠNO spremate pečurke - evo zašto NE SMETE da ih PRŽITE

Ako pržite pečurke - pravite veliku grešku

Najnovije istraživanje pokazalo je da je prženje pečuraka najlošiji način za njihovo spremanje i da bi one trebalo da budu stavljene u mikrotalasnu.

SVINJSKA MAST, PUTER I ZEJTIN: Ceo život ih koristite pogrešno, evo šta je za prženje - a šta ne

ISTRESLA LIMENKU KOKA KOLE NA PILETINU: Posle ovoga odmah ćete otići u kuhinju! (VIDEO)

Na taj način zadržavamo visok nivo ključnih amino kiselina i vitamina - koji su potrebni za zdravlje crvenih krvnih zrnaca, stvaranje energije i metabolizaciju masti i proteina.

Spremanjem pečurki u mikrotalasnoj rerni povećava se i sadržaj anti-upalnih jedinjenja, kao i antioksidanasa kao što je polifenol, dok se prženjem i kuvanjem smanjuje njihova količina jer ih iz pečurke izvlači tečnost u kojoj se kuvaju.

"Prženjem i kuvanjem dolazi do gubljenja velike količine proteina i antioksidanasa koji završavaju u ulju ili vodi. Kada smo ih spremali u mikrotalasnoj, došlo je do značajnog povećanja količine polifenola i antioksidanasa", tvrdi autorka istraživanja Ajrin Ronćero.

Pečurke imaju veliki sadržaj proteina, vitamina B1, B2, B12, C, D i E, kao i minerale kao što su cink i selenijum.

(Telegraf.rs)