NOVA NADA ZOVE SE TRUVADA: Amerika odobrila lek protiv side

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) prvi put je odobrila upotrebu pilule koja bi neinficirane odrasle osobe, koje su pod povećanim rizikom od zaraze HIV virusom, štitila od infekcije

Lek Truvada, koji proizvodi američka kompanija Gilead sciences, na tržištu se nalazi od 2004. godine, ali je tek sada dobio zvanično odobrenje i kao preventivno sredstvo protiv zaraze HIV-om.

Međutim, neki stručnjaci strahuju da bi lansiranje Truvade kao preventive moglo da ohrabri upražnjavanje nebezbednog seksa. Osim toga, svakodnevno uzimanje jednu osobu bi godišnje koštalo 14.000 dolara, što ovaj lek čini nedostupnim mnogima.

Inače, Truvada je, u kombinaciji sa drugim antiretroviralnim lekovima, dosad korišćena kod osoba već zaraženih HIV virusom. Panel stručnjaka je u maju savetovao FDA da ovu pilulu odobri i kao preventivno sredstvo, pošto su klinička istraživanja pokazala da ona može da smanji rizik zaraze HIV-om kod gej muškaraca i heteroseksualnih parova.

Cilj odobravanja Truvade kao preventivnog sredstva je da se u SAD eventualno smanji učestalost novih infekcija HIV virusom, koje poslednjih godina stagniraju na oko 50.000 godišnje. Američkom strategijom borbe protiv HIV virusa i side, formulisanom 2010, je predviđeno da se učestalost novih infekcija HIV-om do 2015. smanji za 25 odsto.

Česti neželjeni propratni efekti uzimanja ovog leka su dijareja, mučnina, stomačni bolovi, glavobolja i gubitak kilograma.

(Tanjug)