Šta oblik činije iz koje jedete govori o vama
Deluje šašavo, ali oblik činije i način na koji doručkujete može uticati na ukus hrane
Iako običaji u Srbiji ne nalažu da se jede stojećki, već lepo, kao sav normalan svet, sa kompletnim priborom i za stolom, najnovija istraživanja savetuju drugačije. I ne samo da je važno kako, već i iz kakvog posuđa doručkujete.
Evo zašto bi trebalo da jedete STOJEĆKI!
Šta nikako ne smete da jedete na prazan želudac jer tada pravi haos u organizmu
Ispitanici koji su konzumirali žitarice iz okruglih činija verovali su da su uneli manje hranljivih i ukusnijih sastojaka od onih, koji su to radili iz činija kvadratnog oblika.
Do ovog zaključka došlo se na osnovu činjenice da ćemo neku hranu oceniti kao ukusnu ili neukusnu u zavisnosti od naših očiju i vizuelnog kontakta koji ostvarimo sa onim što se nalazi u tanjiru.
- Više nego ikada, ljudi su primorani da jedu u pokretu. Ustanovili smo da su mnogo više mislili na to koliko su pahuljice zdravije i bolje za njihov organizam, ako su jeli stojeći. Na osnovu ovoga može se zaključiti da ako ne sedimo za stolom, naš mozak će imati bolju percepciju ishrane - otkrila je Dženifer Njuson sa Univerziteta Oksford.
Studija je takođe otkrila da napici, bilo da se radi o vodi, soku, čaju ili kafi, mogu pokvariti i negativno uticati na vaš mozak kada je ukus hrane u pitanju.
Istraživanje, sprovedeno na 2.000 žena uzrasta od 18 do 65 godina, pokazalo je da trenutno samo 10 odsto ljudi doručkuje stojeći, dok 90 odsto njih jede iz okrugle činije.
Foto-ilustracija: Profimedia
Stručnjaci već neko vreme upozoravaju da osobe koje sede više od sedam sati dnevno, svakim dodatnim satom povećavaju rizik od smrti za pet odsto. Ako je već tako, a provodite osam sati sedeći na poslu, ustanite i bar neke stvari, poput novina ili televizije, pogledajte s nogu.
(Telegraf.rs)