Evo šta će vam se desiti ako pojedete ZELENI KROMPIR - i uopšte NIJE NAIVNO
Krompir koji ima solanin je 100 odsto zelen, ima klice i gorak ukus. Ako primetite, odstranite taj deo i ni slučajno ga ne mojte jesti
Zeleni krompir sadrži velike količine solanina, otrovne hemikalije koja može da izazove proliv, povraćanje, mučninu, glavobolju i mnoge druge neprijatnosti. U ekstremnim situacijama može dovesti do paralize ili halucinacija.
Ako ovih oznaka nema - boje za jaja su OTROVNE! Dobro pogledajte!
Ova 4 PRIRODNA "leka" mogu da budu veoma SMRTONOSNA
Krompir postaje zelen zbog visoka količina hlorofila, koji je u osnovi bezopasan za zdravlje. Ali, količina zelene boje krompira je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vreme kada i hlorofil, povećana.
Solanin služi krompiru za vreme rasta kao zaštita od parazita, gljivica i insekata. Koristi se i kod paradajza, patlidžana i paprike.
Najbolje je da odstranite taj deo na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada se pavi promfrit.
Da biste bili u problemu, potrebno je da u organizam unesete veću količinu solanina, iako je bilo slučajeva da neko oseti simptome i posle 30-50 miligrama. Solanin odmah dolazi do creva, zbog toga većina ljudi prirodno i odmah ga ukloni iz organizma.
Svetlost i toplina takođe pokreću proizvodnju solanina. Ovaj hemijski spoj se koncentriše pod kožu krompira zajedno s hlorofilom u klicama. Zato se savetuje da krompir držite u tamnim prostorijama.
(Telegraf.rs)