UPOZORENJE STRUČNJAKA: Ako mislite da ćete biti ZRAVIJI I MRŠAVIJI ako ne jedete hleb - pravite VELIKU GREŠKU
Osobe koje izbegavaju hleb prave veliku grešku
Osobe koje izbegavaju pšenicu verujući da će im ishrana bez glutena poboljšati zdravlje sebi čine više štete nego koristi, tvrde naučnici.
10 upozoravajućih znakova koji govore da MORATE da prestanete da JEDETE HLEB
Pomešao je brašno i sladoled, a kada vidite šta je izašlo iz rerne - pravićete to stalno (VIDEO)
Kod ljudi koji pate od celijakije, stanja koje pogađa 1 odsto populacije, gluten dovodi do reakcije u želucu koja sprečava apsorpciju nutrijenata i stvaranja bolnih simptoma kao što su nadimanje i dijareja.
Namirnice bez glutena doživele su veliku popularnost kod osoba koje nemaju ovu bolest jer smatraju da su zdravije.
Međutim, naučnici su otkrili da konzumiranje glutena ne povećava rizik od dobijanja bolesti srca.
Tim od 13 naučnika sa Harvarda i Kolumbija univerziteta tvrdi da ne bi trebalo preporučivati ishranu bez glutena zdravim ljudima jer ona ne sprečava bolesti srca.
"Ishrana bez glutena popularna je jer ljudi misle da on povećava rizik od gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Ipak, mi nismo pronašli dokaze koji idu u prilog tim tvrdnjama", tvrde istraživači.
Oni su analizirali podatke u vezi sa 100.000 osoba koje nisu imale istoriju bolesti srca i zaključili da ne postoji značajna veza između konzumacije glutena i povećanog rizika od bolesti srca.
Naravno, kao i sa svim drugim stvarima u životu, umerenost je ključ i trebalo bi birati zdravije vrste hleba, poput onih od celih zrna žitarica jer sadrže važne nutrijente potrebne našem telu - i dobrom zdravlju.
(Telegraf.rs)