DIJETA ZA MAME: Dojenjem do vitkog stasa

Najnovije istraživanje pokazuje da majke koje su najmanje šest meseci dojile svoju decu u kasnijem životnom dobu imaju manje šansi da budu gojazne

Studija kojom je obuhvaćeno 740.000 žena u postmenopauzi pokazuje da što je jedna dama više puta rađala, to je teža u svojim poznim godinama. Ipak, bez obzira na broj dece, one majke koje su dojile svoje mališane, imale su u značajnoj meri niži indeks telesne mase (BMI) od onih čije bebe nisu sisale.

- Šest meseci dojenja dovoljno je da se gojaznost snizi za nekoliko procenata. Iako nije u pitanju neka velika cifra, rezultati ove studije pokazuju da će se dojenjem u značajnoj meri smanjiti smrtnost od bolesti povezanih sa prekomernom kilažom, kao što su dijabetes, oboljenja kardio-vaskularnog sistema, pa čak i neke vrste tumora – poručuje lejdi Valeri Beral sa Instituta za epidemiologiju raka pri Oksfordskom univerzitetu.

- Odavno se zna da dojenje predstavlja najbolju opciju za bebu, ali sada imamo dokaze da je ono blagotvorno za majku i to čak 30 ili 40 godina nakon porođaja. Nadamo se da će današnjim trudnicama ova saznanja pomoći da se lakše opredele i naprave pravi izbor – dodala je njena koleginica i koautor studije, doktorka Kirsti Bobrou.

Takođe, ranijim istraživanjima dokazano je da žene koje doje mnogo lakše skidaju višak kilograma nagomilanih tokom trudnoće.

(Telegraf.rs)