Evo da li je OPASNO jesti kuvana jaja sa ZELENIM ŽUMANCETOM
Da li vam se ikada desilo da ošljuštite kuvano jaje i vidite da je žumance zeleno?
Sigurno vam se jednom desilo da naletite na zeleno žumance kada oljuštite kuvano jaje - međutim, da li je ono opasno?
OVO JOŠ NIKO NIJE URADIO: Farbala sam jaja KAFOM I PAPRIKOM - evo šta sam dobila (FOTO)
65% ljudi je smršalo kada su počeli da jedu jaja za doručak - ali samo ako su ovako spremljena
Na svu sreću, zeleno žumance nije opasno po zdravlje, i što je najvažnije, nije problem u jajetu, već u načinu na koji ga kuvate.
Evo u čemu grešite
Zeleni prsten se formira oko žumanceta kada izložite jaje previše visokoj temperaturi jer tada vodonik i sumpor u belancetu reaguju i formiraju gas vodonik-sulfid. On potom reaguje sa gvožđem u žumancetu i formira zelenkasto jedinjenje na mestu gde se povezuju žumance i belance.
Što duže kuvate jaje, to se više ovog gasa stvara i žumance postaje zelenije.
Ako želite da izbegnete ovo, kada voda proključa izvadite nakon 12 minuta i stavite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.
(Telegraf.rs)