Evo kako boja flaše utiče na ukus piva - i zašto ima manje onih braon boje

Prvo pivo napravili su Egipćani pre nekoliko hiljada godina, ali prva pivska flaša pojavila se teku u 19. veku - i to iz vrlo dobrog razloga

Pivari su shvatili da će pivo duže ostati sveže u staklenim flašama nego u buradima, profit veći, a mušterije srećnije.

Kažu da je ovo nezdrava hrana, a ona je u stvari super za vas

PIVO možete iskoristiti na još 10 super načina za koje sigurno niste ni čuli

Kako je pivska industrija napredovala, ovo alkoholno piće prvo je pakovano u providne flaše. Čini se da je to rešenjeneko vreme davalo odlične rezultate, posebno zimi. međutim, tokom toplih dana, nešto veoma loše dešavalo se pivu.

Pivo ostavljeno u providnim flašama posle izvesnog vremena počinjalo je da smrdi - i mušterije nisu bile previše zadovoljne ovim razvojem događaja.

Krivac za to bili su UV zraci koji su prodirali kroz providno staklo i menjali ukus piva.

Rešenje za ovo bile su zelene ili braon flaše. Tamnija boja blokirala je ove zrake i pružala potrebnu zaštitu da bi pivo bilo duže sveže.

Međutim, danas su braon pivske flaše prilično retke, a razlog za to jeste nestašica braon stakla nakon Drugog svetskog rata.

Zato je zelena flaša gotovo postala sinonim za pivo, iako s vremena na vreme možemo da naiđemo i na braon flaše kod nekih proizvođača.

Danas pivari na raspolaganju imaju i poseban sloj koji štiti od UV zraka koji mogu da nanesu na providne flaše, ali većina se i dalje drži tradicije i šarenih flaša.

(Telegraf.rs)