Kada vidite koliko su ZELENE banane ZDRAVE, više nikada nećete KUPITI zrele
Ljudi u prodavnici uvek biraju žute i zrele banane, ali kada vidite koliko su dobre - sledeći put ćete zgrabiti zelene
Zelene banane su uglavnom sačinjene iz skroba koji čini 80 odsto suve težine ovog voća, a njegov najveći deo je otporni skrob koji je zdrav.
UPOZORENJE: Nikad ne mešajte ove namirnice zajedno jer mogu da budu OPASNE
Kada zelene banane postanu zrele, skrob se transformiše u šećer i zbog toga su slatke. Međutim, zelene banane nude određene važne prednosti koje ne možemo da dobijemo ako ih jedemo zrele.
Zdravstvene prednosti zelenih banana
1. Bolja apsorpcija nutrijenata
Najveći deo apsorpcije minerala dešava se u našem malom crevu. Perktini, koji se nalaze u zelenim bananama, usporavaju kretanje tečnosti u malim crevima i tako podstiču bolju apsorpciju minerala u krvotok.
2. Regulisanje nivoa šećera
Jedenjem zelenih banana povećavamo osetljivost tela na insulin i stabilizujemo nivo šećera u krvi. Takođe, ove banane sadrže vitamin B6 koji pomaže u kontroli glukoze u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.
3. Poboljšavaju digestivno zdravlje
Konzumiranjem zelenih banana pomažemo zdravlju dobrih bakterija u stomaku i pospešujemo proizvodnju određenih masnih kiselina koje su veoma važne za zdravlje našeg digestivnog sistema.
4. Zdravo srce
Ako imate nizak nivo holesterola, zelene banane mogu da spreče blokiranje kapilara i arterija u srcu jer sadrže kalijum koji takođe pomaže snižavanju visokog krvnog pritiska.
5. Gubitak kilograma
Zelene banane mogu da vam pomognu da izgubite neželjene kilograme. One sadrže otporni skrob koji nas duže čini sitima i pomažu nam da smanjimo unos kalorija. Ova vrsta skroba blokira preterano konzumiranje ugljenih hidrata i forsira organizam da koristi masnoće kao izvor energije - a samim tim doprinosi i smanjenju kilograma.
(Telegraf.rs)