TAKO JE, KAKO JE: Starost počinje u četrdesetoj

Dok jedni smatraju da proces starenja počinje zaustavljanjem rasta organizma, a drugi da se fiziološko propadanje najpre dešava na koži ili prirodnim popuštanjem rada unutrašnjih organa, francuski stručnjaci veruju da početak starenja počinje snižavanjem kognitivnih funkcija mozga

Oni tvrde da se starost ne dešava tek u šezdesetoj godini života, kako se ranije mislilo, već već sa 40 - 45 godina, a kod nekih čak i ranije!

U većini slučajeva početak razvoja demencije fiksiran je na magičnu brojku 60, ali procesi koji dovode do ispoljavanja bolesti započinju već u 40. godini. U ovom uzrastu moždane ćelije počinju neminovno da umiru, a kognitivne funkcije i memorija sve su slabije.

Istražujući starenje, naučnici su došli i do zaključka da usamljenost može ozbiljno da smanji životni vek. Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji šest godina su posmatrali grupu od 600 osoba starijih od 60 godina. Ustanovili su da je kod onih koji se osećaju usamljeno mogućnost umiranja u toku studije bila duplo veća. Drugo istraživanje ukazuje na to da ljudi sa velikim rizikom za razvijanje srčanih bolesti češće umiru od njih ukoliko žive sami.

Naučnici veruju da psihološka procena nivoa usamljenosti može umnogome da pomogne lekarima da ukažu na pacijente koji se nalaze u rizičnoj grupi.

(MojPortal.ba)