Hrana koju morate da probate u Pragu, a nije skupa i nigde drugo je nećete jesti! (FOTO)
Prag je grad koji ne smete propustiti, a kad jednom tamo odete, morate znati nekoliko stvari koje će vam olakšati i ulepšati boravak. Samo na Telegrafu čitajte serijal tekstova koji će vas provesti kroz ovaj prelepi češki grad
Prag, zlatni grad, obiluje velelepnim građevinama, uličicama koje se stidljivo uvijaju oko reke Vltave, stotinama detalja na zgradama, ljubaznim trgovcima, a iznad svega, u Pragu nikako ne možete a da ne primetite mirise koji mame prolaznike sa kaldrma. To su mirisi ukusne hrane, slatkih začina, mesa, kobasica, skupocenih parfema, a među njima je najjači - miris cimeta s kolača.
Kobasice
Prag je poznat po kobasicama koje se prodaju na ulici, ove godine njihova cena je oko 50 kruna, što je oko 2 evra. Postoje razne varijacije - bavarska, praška, a oni koji su probali obe tvrde da je praška daleko lepša. Ta brza hrana će vas sigurno zasititi, a budite sigurni i da je preukusna - jer u njoj ima velika količina mesa. Ne propustite da na nju stavite senf, koji ćete dobiti besplatno, jer češki senf nije ni blizu ukusa senfa koji jedemo mi na Balkanu.
Lokacija: Centar grada, na trgu pored menjačnice, paralelno sa pijacom.
Veprovo koleno
Ovo je naziv za svinjsku kolenicu, preukusno meso, koje ćete dobiti posluženo na drvetu i na gvozdenoj konstrukciji. Uz veprovo koleno idu i 4 umaka, a cene su skoro svuda iste - oko 15 evra i verujte, dve osobe će se odlično zasititi.
Lokacija: U skoro svim restoranima i nekim pivnicama
Perece
U gotovo svakoj pivnici Česi služe perece. Nemojte da se iznenadite kad stigne račun, iako stoje kao ukras na stolu, ako ih jedete, platićete ih. Jedna je 25 centi, a ukus im je fenomenalan.
Lokacija: Pivnica U vejvode, centar grada, gde imate i veprovo koleno
Topli krompir
Ovaj krompir se služi kao brza hrana na štapiću, sasvim obmotan i tanko isečen. Odličnog je ukusa, ali se brzo pojede. Imate utisak da jedete čips! Njegova cena je oko dva evra.
Lokacija: Na dnu Hradčana, kad se spuštate od velikekapele niz brdo do ulice koja vodi ka Karlovom mostu, naići ćete na ovu zakusku.
Korejska hrana
Mnogo Azijata boravi u Češkoj, pa tako nećete pogrešiti ako prvi put probate korejsku hranu baš u Pragu. Preporučujemo da okusite bibimbap. To je toplo, tradicionalno jelo koje se služi u vrućoj emljanoj posudi. Uz njega dobijate gratis miso supu (od tofu sira). Bibimbap se jede kašikom, ne morate da se mučite sa štapićima. U njemu je pirinač, povrće i na vrhu jaje. Čim vam ga posluže, promešajte ga dobro, a po želji možete i dodati malo ljutog crvenog sosa.
Lokacija: U ulici pored Paladijuma, velikog tržnog centra, nalazi se čitava azijatska četvrt s restoranima.
(Telegraf.rs / S.Ž.)