9 "čistih" stvari koje morate da perete svakog dana ako ne želite da vam dođu glave

Ne morate svakoga dana generalno da čistite kuću, ali neki delovi doma, posebno oni vlažni, mogli bi postati staništa bakterija, mikroba i klica ako ih nakratko zanemarite

Svi ljudi vole čistu i urednu kuću, ali niko nema dovoljno vremena da svakoga dana sate i sate provede u spremanju kuće. Ipak, potoji nekoliko stvari u domaćinstvu kojima morate da posvetite više pažnje nego nekim drugim - one koje vole mikroorganizmi.

Kada vidite koliko su stvarno prljave četkice za šminku, praćete ih svaki dan (FOTO)

Niko pri zdravoj pameti ovo ne koristi za tuširanje, a vi?

Ovo je tih stvari pokućstva ne smete da ostavite neočišćene nijednog jedinog dana jer vam u suprotnom može biti ugroženo zdravlje.

1. Kuhinjske krpe

Nedavna studija je pokazala da su kuhinjske krpe najzagađenije mesto u kuhinji. A isto važi i za peškire u kupatilu. Ukoliko ih koristite više od jednom u toku dana, uprljaju se veoma brzo. Zato i krpe i peškire morate menjati svakog drugog dana, odnosno svakoga dana  ukoliko imate veću porodicu.

2. Ključevi

Na ključevima živi više bakterija nego na dugmićima u liftu. Po pravilu, većina ljudi nikada ne čisti ključeve a pritom ih svakodnevno dodiruje prljavim rukama. Većina ih drži u prljavim džepovima, odakle često i ispadnu na pod ili zemlju. Zbog toga, na ključevima unosimo neverovatnu količinu zaraznih bekterija. Zato je važno da ih stalno brišemo antiseptičkim maramicama.

3. Pločice u kupatilu

Da biste pojednostavili svoju dnevnu rutinu čišćenja kupatila, obrišite suvom krpom pločice posle svakog tuširanja. Ukoliko budete držali kupatilo suvim, sprečićete da se u njemu razmnožavaju bakterije, buđ i plesan.

4. Sunđer za pranje sudova

Sunđer za pranje sudova je najprljavija stvar koju imate u kuhinji - jer ga koristite za pranje posuđa, lonaca i daski za sečenje. A najbolji način da dezinfikujete sunđer jeste mikrotalasna pećnica. Operite sunđer, stavite ga u mikrotalasnu i ostavite ga minut-dva na slabijoj jačini. Pratite proces pažljivo i ukoliko ugledate dim, odmah isključite pećnicu. Naravno, za sunđere koji imaju metalne delove ne smete da koristite ovaj metod za dezinfekciju.

5. Lavabo i sudopera

Ako mislite da je zid vašeg lavaboa nakon pranja ruku ili sudopere nakon pranja sudova - čist, ljuto se varate. Zapravo na ovim mestima ostaje mnoštvo mikroorganizama i bakterija. I sledeći put sa zidova mogu doći na vaše ruke.

6. Prljavi sudovi potopljeni u vodi

Ostaviti sudove potopljene u vodi do narednog jutra kako biste ih lakše oprali jedna je veoma loša navika. Tako samo pravite centralno mesto za razmnožavanje miliona bakterija u vašoj kući. Najbolje je da sudove operte odmah nakon obroka.

7. Aparat za kafu

Ovaj uređaj je leglo bakterija i buđi, zato morate da ga perete i čistite svakoga dana. A da biste ga dobro higijenski istretirali, morate da ga rastavite na delove i da brzo i lako uklonite ostatke kafe i masnoće.

8. Daska za sečenje

Ako koristite varjače i daske za sečenje od drveta, potopite ih na nekoliko minuta u rastvor sirćeta i vode (razmer 1:1) svaki put kada ih upotrebite.  Ovaj trik će vam pomoći da ubijete bakterije i gljivice sa površine daske. Štaviše, sve površine za sečenje moraju redovno da se čiste i dezinfikuju. U ovu svrhu možete da koristite i rastvor kašičice sode bikarbone rastvorene u pola litera vruće vode - nanesite ovaj rastvor na površinu daske, ostavite da odstoji 5-10 minuta, pa isperite pod mlazom vode. Takođe, za čišćenje daske možete da koristite i limun - isecite ga napola i istrljajte dasku posle upotrebe. Nikada dasku ne ostavljajte poptopljenu u vodi i lkada je operete ostavite je da se dobro osuši.

9. Četkice i sunđere za šminkanje

Ukoliko dugo koristite jednu četkicu za šminkanje, onda je ona stanište za bakterije, mikrobe i klice koji će u jednom trenutku, neminovno je, doći na vaše lice. Zato je veoma važno da - ukoliko niste u mogućnosti da često menjate četkice - redovno održavate one koje imate. Perite ih posle svake upotrebe blagim sapunom i toplom vodom.

(Telegraf.rs)