Često žvaćete žvaku, a niste ni svesni koliko je to opasno

Ovaj aditiv se nalazi u žvakama, hlebu i čokoladi, a niste ni svesni koliko je opasan

Poznato je da su aditivi opasni po zdravlje. Nanovija istraživanja su pokazala da i kada jedete hleb ili žvaćete žvaku ozbiljno ugrožavate svoj organizam.

Mislili ste da je ova hrana ZDRAVA? Kad čujete šta ima u njoj, više je nećete jesti

Dugoročno izlaganje popularnim aditivima može da ošteti imuni sistem, pa je samim tim vaše telo izloženo različitim infekcijama, piše Daily Mail.

Naime, titanijum dioksid, koji se u namirnicama pojavljuje kao E171, oštećuje bakterijsku strukturu unutar creva, što uslovljava loše varenje i apsorpciju hrane. Štetne bakterije na taj način lako dospevaju u unutrašnjost organizma i polako ga uništavaju.

Naučnici su izložili bakterije tankog creva dejstvu aditiva srazmernom onom koji se nalazi u jednom obroku. Otkrili su da dobre bakterije creva bivaju uništene i da se remeti njihov balans u odnosu na loše bakterije, a to značajno ometa proces varenja.

Ako ovo PIŠE na hrani, NIKAKO nemojte da je jedete! U pitanju je OTROV

Hronična izloženost aditivima uništava izraštaje u crevima koji su odgovroni za apsorpciju hranljivih materija (tzv. mikrovili).

- Titanijum dioksid je aditiv koji je teško izbeći, jer se nalazi u mnogim namirnicama. Ali mi smo rešili da detaljnije informišemo ljude koje to namirnice ga najviše sadrže - kaže koautor studije Grečen Maler.

- Ovaj aditiv se najčešće pojavljuje da bi hrani dao održivost i belju boju, pa ga možete naći u hlebu, krofnama i ostalim namirnicama od testa. On se, takođe, može uneti putem paste za zube i sredstava za ličnu higijenu. Titanijum oksidi se nalaze i u mnogim proizvodima od plastike, pa bi ljudi trebalo da izbegavaju predmete koji se od nje prave. Titanijum dioksid se u najvećoj meri nalazi u slatkišima, pa se preporučuje da se oni isključe iz upotrebe - savetuje profesor Maler.

Pogledajte šta još uništava zdravlje Srba.

(Telegraf.rs)