ČAROBNI VOGEL: Skijali smo najdužom stazom u Sloveniji i iskustvo je neopisivo! (FOTO)
Isprobajte domaći sir mohant, koji se maže na hleb. Ne dozvolite da vas obeshrabri njegov specifičan miris, sjajno je predjelo ili zakuska
Najviše slovenačko skijalište sa isključivo prirodnim snegom, Vogel, nalazi se usred nacionalnog parka Triglav. Skijanje sa pogledom na krov one velike Jugoslavije zaista je poseban užitak. Iznad Bohinjskog jezera na koje se, sa vrha gondole pruža zadivljujuć pogled nalazi se pregršt staza različite težine i dužine, koje su po meri svakog skijaša.
Probali smo jedinu pravu krempitu na svetu. Njen recept je najstrože čuvana tajna Slovenije (FOTO)
Posetili smo mesto gde treniraju slovenački nordijski šampioni i probali da trčimo na skijama (FOTO)
Obišli smo Kranjsku goru, biser svih skijališta bivše Juge i otkrili jednu POSEBNU stvar (FOTO)
Prava snažna idila počinje samim ulaskom u gondolu, u koju staje oko 80 ljudi. Čim se izađe iz godnole, puca pogled na jezero, a odmah po izlasku je i plato skijališta, gde su planinarski dom, ski servisi i nekoliko kafića.
U daljini se jasno vidi Triglav, kada je vedro i sunčano, a mi smo imali tu privilegiju.
Skijalište je veliko i prostrano, staze široke i dobro utabane i sređene, nema gužvi ni na stazama, ni na ski liftovima.
Za prave, pasionirane skijaše staza Žagarjev graben pravi je doživljaj, jer se pruža sve do početka gondole i Bohinjskog jezera. Duga je čak 7,5 kilometara i ujedno najduža u Sloveniji.
Ukoliko budete imali priliku da isprobate strmine predivnog Vogela, za predah preporučujemo restoran Merjasec: gulaš, domaće čorbe, palenta od heljdinog brašna, pregršt specijaliteta i pića za svačiji ukus...
Isprobajte domaći sir mohant, koji se maže na hleb. Ne dozvolite da vas obeshrabri njegov specifičan miris, sjajno je predjelo ili zakuska.
Za smeštaj vam je najbolja opcija bez dileme Hotel Eko Park Bohinj, koji se nalazi u blizini Bohinjskog jezera, a koji ima pregršt sadržaja i nudi vrhunsku uslugu.
Pored magije Vogela, najtoplija preporuka je i da posetite Kanin - najviše skijalište bivše Jugoslavije. Okruženo vrhovima Juliskih Alpa, svakako je jedno od najatraktrivnijih skijališta u ovom delu Evrope. Pogled koji doseže od Triglava pa čak do Jadranskog mora daje skijanju naročit užitak.
Ovde se stiže gondolom iz Bovca. Ovo šarmantno mestašce nalazi se u dolini reke Soče, a krase ga prizori kao iz bajke. Posebno je zanimljivo leti, kada dolaze turisti iz cele Evrope kako bi uživali u raftingu, vožnji bicikala, planinarenju... Za smeštaj najtoplije preporučujemo hotel Sanje ob Soči.
Kanin je inače nekoliko godina bio zatvoren za skijaše i bordere zbog problema sa gondolom, ali od ove zime je to rešeno. Specijalitet za skijaše je mogućnost skijanja i u Italiji - dva skijališta povezana su dugom stazom.
Kanin je posebno atraktivan za ljubitelje dubokog snega, jer ovaj kraj retko ima problem sa nedostatkom pokrivača, pa je "freeride" idealan za ove padine. Ni ovde nema veštačkog snega, jer je skijalište u sastavnom delu nacionalnog para.
Ovo je jedno od retkih skijališta gde je moguće skijati čak do maja, a domaćini nam kažu da je čest slučaj da ogromne količine belog prekrivača pokriju Kanin tek u martu i zadrže se jako dugo.
U šarmantnom restoranu možete, uz fantastičan pogled, uživati u slovenačkim specijalitetima.
Cerkno je tek posebno šarmantno skijalište. Ono je, inače, nekoliko godina zaredom proglašavano najboljim ski centrom u Sloveniji. Staze se nalaze na podnožju Črnog vrha na 1.290 metara nadmorske visine i do njih je moguće doći automobilom.
Od restorana Alpska perla, koji su sagradili austrijski majstori i koji izgleda prelepo, prostiru se staze na kojima je gužva samo vikendom. Ali, i to ima posebnu čar. Ako odaberete ovo skijalište, možda budete imali sreće pa vidite i trening najmlađih slovenačkih skijaša.
I ovde je pogled fantastičan, sa pitomog platoa na surove vrhove, i naravno - Triglav, stenovitog diva koji bdi nad Slovenijom.
Koje god skijalište u Sloveniji da odaberete, nećete pogrešiti - provešćete se kao nikada u životu. Pišite nam u komentarima koje je vaše omiljeno!
(J.O. - j.odabasic@telegraf.rs)