Evo zašto ne smete da PERETE PILETINU!

Pranje piletine pre spremanja može da bude veoma opasno po vaše zdravlje

Danas, kada imamo pristup svežoj vodi kod kuće, vrlo često peremo svu hranu pre njenog spremanja.

Bele trake na piletini govore koliko je ona loša: Otvorite oči, sve češća je ova pojava na najpopularnijem mesu (FOTO)

Gde treba držati kečap - u frižideru ili van njega?

Mislimo da pranjem hrane pre kuvanja činimo da ona bude čistija, a samim tim i zdravija jer se štitimo od bakterija i drugih mikroorganizama koji žive na njoj.

Međutim, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da pranjem piletine zapravo ugrožavamo naše zdravlje i imamo veći rizik od trovanja hranom.

Većina kokošaka koje kupujemo u prodavnicama sadrži bakteriju pod nazivom Campylobacter koja ozbiljno može da naruši naše zdravlje.

Pranjem piletine pod mlazom vode, širimo tu bakteriju na celokupnu površinu kuhinje i kuhinjski pribor, i na taj način možemo da zarazimo i druge namirnice. Ona ne može biti uništena lako uz pomoć standardnog čišćenja radnih površina, a čak i jača sredstva ne garantuju njeno stopostotno uklanjanje.

Sa druge strane, prilikom pečenja ili kuvanja ubijamo ovu i sve ostale opasne bakterije i samim tim smo bezbedniji nego kada odlučimo da operemo piletinu.

Zanimljivo je da do trovanja ovom bakterijom može da dođe nekoliko dana nakon što ona dospe u naš organizam, a simptomi su slični bilo kom drugom trovanju hranom.

Najbolje bi bilo da piletinu pre spremanja držite u frižideru umotanu u plastičnu foliju unutar zatvorene posude.

(Telegraf.rs)