KUVANJEM pirinča u njemu ostaje smrtonosni arsenik - evo šta MORATE da radite da bi bio bezopasan
Način na koji većina ljudi širom sveta sprema pirinač ne može da neutrališe opasan otrov koji iz zemljišta stiže u ovu veoma važnu žitaricu
Naučnici su se nedavno pozabavili pirinčem, namirnicom koja čini osnovu ishrane više od polovine stanovnika planete i upozoravaju da milioni ljudi širom sveta kuvaju žitaricu na potpuno pogrešan način rizikujući tako da dobiju neku od najsmrtonosnijih bolesti.
Evo zašto nipošto ne smete da PROKUVATE istu vodu dvaput!
Ove biljke morate odmah da izbacite iz kuće jer su OTROVNE! (FOTO)
Nedavni eksperimenti pokazuju kako bi način na koji ljudi širom sveta kuvaju prirnač - tako što ga jednostavno preliju vodom i skuvaju - mogao da nas košta zdravlja jer u njemu zaostaju otrovi koji izazivaju bolesti srca, dijabetes ili čak rak, navodi Independent.
Naime, zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču ostaju tragovi arsenika, smrtonosnog toksičnog elementa, koji se može eliminisati posebnom metodom kuvanja.
Pirinač treba ostaviti da odstoji u vodi preko noći i potom ga ispirati sve dok voda ne postane bistra.
Naime, ako ostavite pirinač da odstoji preko noći, smanjićete u njemu količinu štetnih sastojaka za čak 80 odsto. Takođe, treba ga dobro ocediti i staviti u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode u odnosu na količinu pirinča.
Potom pirinač treba staviti da se prokuva, smanjiti vatru i ostaviti ga da se lagano kuva petnaestak minuta.
Ovako skuvan pirinač možete bezbrižno da jedete.
(Telegraf.rs)