Japanke zbog ovih 6 prostih navika uvek izgledaju kao devojčice i nikada se ne goje
Da li ste ikada videli Japanku sa viškom kilograma? Teško. Vitke, vitalne i dugovečne, takve su ove žene Dalekog istoka, a možete da budete i vi
Japanke spadaju među najlepše i najelegantnije žene na svetu. Sa 30 izgledaju kao da im je 18, a sa 40 kao da su tek napunile 25 i žive duže. A tajna njihove mladolikosti i dugovečnosti krije se u načinu na koji se hrane i umerenom životnom stilu.
Japanska kuhinja: kraljevske suši rolnice sa gamborima (VIDEO)
Japanska kuhinja: Kako da napravite savršen pirinač za japanski suši (VIDEO)
Zato je portal Bright Side odlučio da otkrije sve životne navike ovih žena koje i vama mogu biti korisne.
1. Bogata i izbalansirana hrana
Zabluda je da Japanci jedu samo suši. njihova ishrana je zapravo prilično raznovrsna - oni vole ribu, pirinač, povrće, soju, alge, voće, zeleni čaj. Ishrana Japanaca je raznovrsna i uravnotežena, a skoro u potpunosti lišena visokokalorične i džank hrane.
Sveže sezonske namirnice su veoma značajne i uglavnom jedu namirnice aktuelne u određen doba godine, a sezonska riba je takođe poželjna na trpezi. vreme je još jedan veoma ključan faktor: zimi Japanci tradicionalno jedu meso, ribu, tople napitke i supe, dok tokom leta u njihovoj ishrani dominiraju hladne supe, morski plodovi, nudle s povrćem i salate.
2. Način kuvanja
Japanci tradicionalno pripremaju hranu dinstanjem, na grilu ili pari, u specijalnim tiganjima na vrlo malo ulja. Povrće seku tako da izgleda lepo i da se sprema brzo. Prednost ovakvog kuvanja je to što hrana zadržava većinu nutritivnih vrednosti.
Većina japanskih jela bazira se na povrću, a Japanke su veoma oprezne sa začinima, trude se da im jela budu lagana kako ne bi opterećivale želudac, jetru i bubrege. Suština japanske kuhinje je u naglašavaju prirodne lepote, boja i ukusa.
3. Kultura obedovanja
Oboci su ritual u Japanu. Oni jedu polako, u malim zalogajima, a porcije i tanjiri su takođe mali. Trude se da zadrže prirodan izgled i ukus hrane, zbog čega je retko dekorišu. Različita jela na istom tanjiru niju u skladu, pa svaka namirnica mora da dobije svoje mesto. Tanjir nikada nije prepunjen, a to je dobar način da se spreči prejedanje.
4. Pirinač umesto hleba
Pirinač je bitan, osnovni svakog obroka i kuva se na poseban način - bez putera i soli. Odsusutvo proizvoda od brašna pomaže Japankama da dugo očuvaju vitku figuru.
5. Doručak je najvažniji obrok
U Japanu najvažniji obrok u toku jeste doručak. A kao glavni obrok uključuje nekoliko jela: ribu, pirinač, omlet, miso supu, jelo od soje za zelenišem, algama i čaj.
6. Slatkiši bez šećera služe retko i na kašičicu
Desert se u Japanu jede u retkim, izuzetnim prilikama i u malom količinama. Japanci imaju sasvim drugačija očekivanja od slatkiša nego mi - kod njih ne postoje kolačići sa puterom. Oni imaju sladoled od pirinča.
Generalno, japanski slatkiši imaju nizak procenat masti i šećera, pa samim tim i po ukusu se veoma razlikuju od slatkiša sa Zapada. Ali za razliku od slatkiša na koje smo navikli, oni ne ostavljaju tragove na stomaku.
(Telegraf.rs)