Ovako se lekari štite od gripa, pa ukradite neki trik od njih

U vreme kad hara virus gripa, čim neko kine, od njega ljudi beže glavom bez obzira. A zamislite kako je lekarima koji su svakoga dana u grotlu zaraze

Lekari rade u zaraznom okruženju i u zimskim mesecima stalno su u opasnosti od zaraze gripom, a ipak većina njih se ne zarazi. A spas je u tome što se veliki broj zdravstvenih radnika pridržava jednostavnih saveta zbog kojih ostaju zdravi uprkos kontaktu sa obolelim pacijentima.

Evo kako da provalite da li imate prehladu ili grip - razlika može biti kobna 

Pogledajte šta boja šlajma govori o vašem zdravlju - a jedna je posebno opasna

Najvažnije je, tvrde svi, redovno pranje ruku - jedino tako možete sprečiti prenos virusa i bakterija, ali ovo su još neki saveti koji ih definitvno štite od raznih zaraza i bolesti.

Redovno pranje ruku, što češće tokom dana

Lekari peru ruke pre i posle svakog pacijenta, a neki od njih peru ruke od 40 do 50 puta dnevno. Ruke perite polako (idealno bi bilo 20 sekundi), toplom vodom i blagim sapunom. Ako u blizini nemate vode i sapuna, sa sobom uvek nosite rastvor ili gel za dezinfekciju ruku.

Držite ruke dalje od usta i nosa

Ruke su velik izvor bakterija, te ih zbog toga, tokom zimskih meseci pogotovo, treba držati što dalje od usta i nosa. Zimi nemojte jesti rukama, već koristite pribor, a ako jedete sendvič, omotajte ga papirnim ubrusom.

Čistite sve površine oko sebe

Virusi se lako prenose sa osobe na osobu, ali i sa površina na osobu. Zato vodite računa o čišćenju površina koje često koristite, posebno tastatura računara i mobilnog telefona. Dovoljno je da sa sobom imate antiseptički gel ili maramice kojima možete pobrisati sve što delite s drugima, pa čak i olovke.

Vežbajte za imunitet

Dovoljno je da svako jutro trčite dvadesetak minuta ili radite neke jednostavne vežbe u toplini svoga doma i vaš imunitet će vam biti jako zahvalan. Možete da vežbate čak i ako osetite neke simptome prehlade ili gripa, poput šmrcanja ili kašlja  Ali ako se simptomi pretvore u temperaturu, odložite vežbanje.

Biljna medicina i dodaci ishrani

Mnogi doktori redovno uzimaju šumeće tablete s vitaminom C ili cinkom kako bi ojačali imunitet u hladnim mesecima. Sa cinkom ipak ne treba preterivati jer može izazvati osećaj suvoće u ustima i uznemiriti želudac. Uvek je dobro popiti i šoljicu biljnog čaja, ali ako ste od onih koji ne vole ukus tog napitka, šumeće tablete će vam jako dobro doći.

Med i fiziološki rastvor

Ako vas boli grlo, med ili propolis su najbolje rešenje, a kod začepljenja nosa najbolji je fiziološki rastvor.

Pileća supa

Pileća supa se ne preporučuje bez razloga, njena toplina pročišćava disajne kanale, a istraživanja su pokazala i da pileća supa pomaže jačanju imuniteta.

(Telegraf.rs)