ZABRINJAVAJUĆE: Savremeni muškarac deblji je nego ikad

Novo istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta Oksford pokazalo je da je prosečan muškarac u Velikoj Britaniji u period od 1986. do 2000. godine “nabacio” čitavih 7,7 kilograma

Rezultati istraživanja, objavljeni u stručnom medicinskom časopisu "British Journal of Nutrition", ukazuju da je ovaj trend rezultat povećanog unosa kalorija i smanjene fizičke aktivnosti. Prosečan muškarac u Velikoj Britaniji u 2000. godini pojeo je toliko kalorija da bi trebalo da bude 4,7 kilograma teži nego prosečan muškarac iz 1986. godine, ali činjenica da je razlika veća i da iznosi 7,7 kilograma pokazuje da problem nije samo u ishrani.

- Jedno od delimičnih objašnjenja moglo bi se naći u tome što savremeni muškarci više sede tokom radnog veka i ređe obavljaju fizičke poslove – rekao je Dr Peter Skarborou, vođa ovog istraživanja.

Jedan od predsedavajućih britanskog Udruženja za zdravlje srca dr Majk Nepton ističe da je debljina važan uzročnik bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, ali i problema sa potencijom i depresijom.

- Istraživanje pokazuje da je gojaznost tempirana bomba kada je u pitanju zdravlje muškaraca – kazao je Knapton ukazujući na važnost redovnog vežbanja i balansirane ishrane u nastojanjima da se težina održi na zdravom nivou.

(Tanjug)