OTKRIVANJE KANCERA DAHOM: Rak će se dijagnozirati "duvanjem"!

"Još nije odobren za korišćenje i klinička ispitivanja tek predstoje, ali polažemo velike nade u ovaj projekat koji bi milionima ljudi mogao da spase život, rekao je vođa istraživanja profesor Šarlin Bajer

Naučnici sa Univerziteta za onkologiju u Čikagu predstavili su test koji na osnovu samo jednog daha može da odredi da li neki pacijent spada u rizičnu grupu za oboljevanja od raka pluća ili grudi. Ovaj test još nije dobio zeleno svetlo za korišćenje, a klinička ispitivanja tek predstoje.

- Želeo sam da napravim test koji je jeftin i lak za korišćenje i koji će pre svega moći da se koristi rutinski-  rekao je Šarlin Bajer profesor hemije i inženjerstva na Tehnološkom univerzitetu u Džordžiji i vođa istraživanja.

Čitav test funkcioniše tako što „uhvati“ dah pacijenta u specijalno napravljen kontejner. Onog trenutka kada se nađe u kontejneru dah ostaje svež skoro mesec i po dana. Nakon toga se ovaj kontejner šalje u laboratoriju gde hemijski senzor pretražuje organska jedinjenja koja emituje telo zaraženo rakom.

Ipak, treba imati na umu da ovaj test nema preciznost u određivanju kao standardni testovi, ali je dobra početna tačka za analize i može nekome da spase život.

(B. Tasić)

Teme