Evo zašto se stvarno kaže - IDI U PERŠUN!

Ovaj začin je toliko dominantan po svojim zdravim svojstvima, da i ova izreka ima antidepresivno dejsrvo - odmah vas navodi na osmeh

Ako ponekad imate osećaj da živite u gradu okruženom plantažama peršuna, to je sasvim razumljivo - ovaj začin fine arome maltene iskače iz svega - iz čorbe, iz marinade, čak i iz tanjira punog nečega sa čim peršunov list nema nikakve veze. Za to što mislite da živite u peršunskom izobilju možete da zahvalite gastronomskim kvaltetima ove biljke, ali i svim njenim lekovitim svojstvima.

NAPRAVITE SAMI: Čudotvorni ZELENI napitak koji čisti SVE otrove iz tela i topi kilograme! (RECEPT) (VIDEO)

OTIČU VAM NOGE? Izbacite višak vode pomoću ovih namirnica

Peršun je pre svega začin čiji se koren mnogim jelima dodaje kao povrće. Bez njegove dekorativne osobine slavski ovali i specijaliteti bili bi nedorečeni, beli luk bi bio usamljen u marinadi... Ima ga svuda, a ipak mnogi ne znaju koliko je on zapravo važan za održavanje ravnoteže u organizmu.

Peršunovo lišće ima vrlo prijatan miris, bogato je eteričnim uljima - ima čak 42 različita sastojka, provitaminom A i kompleksom B vitamina. A po količini vitamina C koju sadrži opasno premašuje limun i pomorandžu - on u 100 grama ima čak 166 miligrama ovog važnog saveznika zdravlja tokom zime, najistaknutijeg člana vitaminske čete najvažnije za funkcionisanje našeg tela.

Zagrevanje i termička obrada mogu mu uništiti ili umanjiti hranljiva svojstva, pa ga je najbolje jesti u svežem stanju ili osušenog, zamrznutog i konzerviranog u soli. Zato se peršun uvek dodaje na samom kraju.

Koren je takođe lekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u supe i čorbe. Peršun je snažan diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem, poboljšava imunitet, a sok ili čaj od ove biljke u narodnoj medicini koristio se kao lek za slabovidost.

Osim toga, ona pojačava cirkulaciju, ublažava probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, lekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava da dođe do iritacije usled uboda insekata.

Da biste ga imali svežeg tokom godine, primenite sledeći recept: operite lišće u vodi i umotajte ga u suvu, čistu, pamučnu krpu, neka odstoji tokom noći kako bi se prosušio, a sutradan ga sitno iseckajte i stavite u staklene tegle, svaku teglu napunite kuhinjskom solju i stavite u zamrzivač.

Nije ni čudo onda što se ovde odomaćila psovka prilagođena dečjim ušima: "Idi u peršun", naslednica starije "Idi u kupus", biljke koja takođe važi za jednu od najzdravijih na ovom području. Peršun mu dođe nešto bez čega se uvek može, a on je nekako uvek tu.

(Telegraf.rs)