Celog života mislite da pijete špricer, ali grešite: Naučite ovo, nemojte da se blamirate
Gemišt nije srpsko piće i popularan je u Hrvartskoj i Sloveniji, najviše se pije u okolini Zagreba i pravi se isključivo od gazirane mineralne vode i vina
Nema ko u Srbiji nije čuo za špricer i probao ga makar jednom u životu. Ipak, soda vodu pomešanu sa vinom u Hrvatskoj, znaju pod drugim imenom - gemišt i iako su postale sinonimi, izvorno ta dva pića nemaju isti sastav.
VINSKI KONDOM: Ovo je jedina sigurna zaštita od curenja! (FOTO) (VIDEO)
Znate li zašto FLAŠA za vino ima UDUBLJENJE na dnu? Postoje čak TRI RAZLOGA (VIDEO)
Dobri znanci kažu da se za razliku od špricera (kojeg Nemci uopšte ne zovu tako), gemišt pravi sa običnom kiselom vodom, dok se špricer izvorno pravi sa soda vodom.
Razlog tome je što je sodarski zanat polako izumirao u Srbiji i naš narod se okrenuo kiselim vodama misleći da je to isto, piše centralmedia.rs.
Gemišt nije srpsko piće i popularan je u Hrvartskoj i Sloveniji, najviše se pije u okolini Zagreba i pravi se isključivo od gazirane mineralne vode i vina. Razmera je 2:3 u korist vina, ali je sve popularniji letnji Gemišt ili Škopec gde je razmera 1:1.
Tako da, mi Srbi, u stvari, godinama unazad pijemo gemišt na našim slavljima.
(Telegraf.rs)