Menstruacija menja ženski mozak! Iznenadićete se kako

Da je ženski organizam prava misterija, potvrđuju nova saznanja, i ujedno pokazuju - ženama tokom ciklusa stvarno nije lako

Najnovija istraživanja naučnika na Institutu za nauku ljudskog mozga i kognicije "Mak Planck" u Lajpcigu otkrila su da hipokampus u mozgu žena malo naraste svakog meseca kada se kod žena poveća nivo estrogena, pa se potom smanji kada proizvodnja hormona opadne.

Boja vaše MENSTRUACIJE otkriva da li ste zdravi ili vam nešto fali

KAKO DA IZBEGNETE BOLNE MENSTRUACIJE TOKOM NOĆI: Ovo je najbolji položaj za spavanje dok imate mesečni ciklus!

Prethodno je utvrđeno da hipokampus, koji se smatra ključnim delom mozga zadužen za pamćenje i raspoloženje, može postepeno promeniti svoju veličinu pod uticajem okoline i okruženja čoveka. Nekoliko studija utvrdilo je da londonskim taksistima hipokampus naraste do abnormalne veličine zbog toga što moraju u pamćenju da drže lokacije ulica i znamenitosti prestonice Engleske, piše Independent, a prenosi Jutarnji.

Međutim, ovo je prva studija koja sugeriše da veličina hipokampusa kod žena može biti povezana s menstrualnim ciklusom, odnosno da reaguje na promene u nivou hormona.

- Otkrili smo da veličina hipokampusa kod žena raste paralelno s povećanjem nivoa estrogena uoči početka ovulacije - objasnila je naučnica Klaudija Bart.

Naučnici su došli do tog začuđujućeg otkrića u ranoj fazi proučavanja predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), stanja koje pogađa svaku dvanaestu ženu, pa može uzrokovati čitav niz simptoma, uključujući i nagle promene raspoloženja, depresiju i umor. Poput predmenstrualnog sindroma (PMS), PMDD pogađa svaku dvanaestu ženu svakog meseca tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije i pre početka menstruacije.

Glavna naučnica dr Džulija Sačer rekla je da se nada da bi dalje istraživanje moglo da omogući način za detektovanje ranjivosti na PMDD, ali i druge mentalne bolesti, kod žena, a to bi donelo mogućnost za određivanje koja bi vrsta medicinske intervencije bila najbolja za njih.

- Proučavanjem mogućnosti mozga da se adaptira možda možemo doći do podataka koji će pomoći ženama čiji su zdravstveni problemi povezani sa nivoima hormona - kaže dr Sačer.

Sačerova je dodala da bi veći hipokampus kod zdravih žena mogao biti posledica kompenzacije zbog variranja nivoa hormona i načina da se ponašanje tokom tog perioda održi ujednačenim.

- Važno je razumeti kako se ponaša mozak zdravih ljudi jer ćemo tako otkriti šta se događa kod onih obolelih od demencije i depresije - rekla je Sačer. - Ali za to je potrebna znatno opsežnija studija.

- Kada bismo kod proučavanja veće grupe žena došli do istih rezultata, tada bismo mogli bliže da sagledamo žene koje pate od PMDD-a i da probamo da pronađemo vezu između PMDD-a i njihovog ponašanja - dodala je Sačer.

Rezultati opsežnije studije mogli bi pomoći kod lečenja žena s PMDD-om, zaključila je Bartova.

(Telegraf.rs)