KONOPLJINO ULJE: Evo zašto je 5 puta zdravije od maslinovog

Konopljino ulje ljudi retko koriste u ishrani, a ne znaju da je pet puta zdravije od maslinovog. Evo i zašto

Konoplja je, koliko je poznato, prva biljka koju je čovek ikada zasadio. Korišćena je u Kini pre najmanje 10.000 godina i u istočnjačkoj medicini se i danas smatra jednom od najlekovitijih biljaka na svetu.

ULJE NARA: Poseduje neverovatna lekovita svojstva koja sprečavaju rak

Svako ko se hrani zdravo, zna da umesto običnog rafinisanog ulja treba da koristi hladno ceđeno ulje, ali svi uglavnom koriste maslinovo, koje je najpopularnije. Međutim, konopljino ulje je mnogo zdravije, a isto kao i maslinovo može se koristiti kao salatno ulje, dodatak prelivima i jelima. Mnogo je ukusnije, a zdravstvene prednosti su brojne.

Ulje je bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, koje ulaze u sastav naših ćelija, posebno ćelija mozga. Međutim, ono što je ključno za konopljino ulje jeste to što su u njemu omega 3 i omega 6 kiseline u idealnom odnosu, 3,75:1. U tom odnosu one mogu da sudeluju u raznim procesima i tako naprave najbolji efekat.

Sadrži i gama-linoleinsku masnu kiselinu, koja je jako važan saveznik u borbi protiv autoimunih bolesti i ima protivupalno dejstvo.

Na primer, ako uzmete izvesnu količinu omega 3 masnih kiselina, a u organizmu nema omega 6, onda telo ne može ni omega 3 da upotrebi u nekim procesima. Zato je potrebno unositi obe, a gotovo idealan odnos se nalazi baš u konopljinom ulju. Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je idealan odnos omega 3 i omega 6 u organizmu 4:1.

Zašto koristiti konopljino ulje u ishrani?

- Zato što ma najviše nezasićenih masnih kiselina od svih jestivih ulja, do 90 odsto.

- Ima najviše polizasićenih masnih kiselina od svih jestivih ulja, do 80 odsto.

- Ima najbolji odnos esencijalnih masnih kiselina, 3,75: 1, i to prema zvaničnom stavu Svetske zdravstvene organizacije koja tvrdi da je idealan odnos omega-3 i omega-6,  4:1

- Ima najviše gamalinoleinske kiseline od svih jestivih ulja, do 4 odsto.

Brojna istraživanja su potvrdila da je upravo nedostatak esencijalnih masnih kiselina uzročnih mnogih poremećaja nervnog sistema, poput autizma, anoreksije, Alchajmerove bolesti, disleksije, opsesivno-kompulsivnog poremećaja...

Korišćenjem konopljinog ulja u ishrani mogu se postići razni pozitivni efekti na zdravlje:

- Smanjuje se nivo LDL (lošeg) holesterola u krvi

- Snižava se krvni pritisak

- Jača se imunitet

- Povećava se nivo energije i pospešuje se metabolizam

- Smanjuju se simptomi PMS-a i menstrualni grčevi

- Smanjuju se upale i simptomi artritisa

- Poboljšava se oporavak mišića posle vežbanja

- Smanjuje se i leči siva koža

- Koža dobija vitalnost i sjaj

- Esencijalne masne kiseline ulaze u strukturu ćelija i tako poboljšavaju sve funkcije organizme i metabolizma

Nema velike dileme oko toga da li treba uzimati konopljino ulje. Pitanje je samo da li ga je teško nabaviti i da li je zaista prirodno i hladno ceđeno, jer rafinisana ulja ne sadrže ništa od pomenutih prednosti.

Preporučujemo ulje sa svim pomenutim blagotvornim dejstvima koje možete lako da dobijete samo jednim klikom - OVDE.

Ako vam se svideo ovaj članak, lajkujte stranicu “Granum” na Fejsbuku i upoznajte se i s drugim organskim proizvodima koji mogu poboljšati vaše zdravlje.

(Telegraf.rs)