ZABRINJAVAJUĆE: Broj obolelih od raka alarmantno raste!

Pod dejstvom demografskih faktora i savremenog načina života, do 2030. godine učestalost kancera u svetu će se povećati za 75 odsto, ukazuje danas objavljena studija Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC)

U 2008. godini u svetu je registrovano 12,7 miliona novih slučajeva raka, a taj broj će se do 2030. godine povećati na 22,2 miliona, s tim što će 90 odsto povećanja biti registrovano u najsiromašnijim državama.

U mnogim zemljama je opadanje učestalosti kancera, koji nastaju na bazi infekcije, neutralisano povećanjem slučajeva onih vrsta raka koji se dovode u vezu s načinom života (najviše sa zapadnjačkim načinom ishrane), kao što su rak debelog creva, rektuma, dojke i prostate.

U 2008. godini rak dojke, pluća, kolorektalni kancer i rak prostate su u bogatim zemljama imali polovinu udela u ukupnim slučajevima kancera, dok su u zemljama osrednjih prihoda, učestaliji bili rak jednjaka, želuca i jetre.

I u jednim i u drugim državama poslednjih se godina registruje smanjenje broja slučajeva raka grlića matertice i želuca. U najsiromašnijim zemljama, međutim, rak grlića materice je naročito učestao, nadmašujući po broju slučajeva rak dojke i jetre.

Lionski tim napominje da bi učestalost kancera, koju su prognozirali za 2030. godinu, ipak mogla da bude manja, ukoliko bude efikasnije strategije prevencije, veće primene vakcina protiv raka, ukoliko se u većoj mere ovo oboljenje ranije dijagnostikuje i razviju efikasniji programi lečenja.

(Tanjug)