EVO zašto NIKADA ne smete da ostavite dete SAMO u autu (VIDEO)

Svake godine svedoci smo novih tragičnih priča o deci koju roditelji ostave zaključanu u autu po vrućinama samo da na brzinu obave nešto. Ali, temperatura se u automobilu može podići za 20 stepeni, i to za samo 10 minuta

Kratak edukativni film "Jedna odluka" snimljen je kako bi se podigla svest o zaštiti najmlađih i zašto ih baš nikada ne treba ostavljati same u autu. Ni jedno dete nije povređeno tokom snimanja ovog videa.

DRAMA NA BULEVARU: Policajac Dejan K. spasao bebu - SATAROM!

Svake godine svedoci smo novih tragičnih priča o deci koju roditelji ostave zaključanu u autu po vrućinama samo da na brzinu obave nešto. Ali, temperatura se u automobilu može podići za 20 stepeni, i to za samo 10 minuta.

TOPLOTNI UDAR: Evo kako da spasite život osobi koja je pala u nesvest

Ako je temperatura napolju 26 Celzijusovih, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može dostići 32 stepena, a za 30 minuta i do 45 stepeni.

Međutim po velikim vrućinama, kao što su sada, i kao što je svako leto nekoliko godina unazad, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Ništa ne znači ako ste auto parkirali u hladu kada su napolju visoke temperature.

I NA PLAŽI, I U GRADU: Evo kako da zaštitite SVOJE DETE tokom paklenih vrućina!

Kod dece temperatura tela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tela. Deca se preznojavaju zakopčana u sedištima i zaključanim autima.

Temperatura im raste preko 39 stepeni, puls im raste, nemirni su, zbunjeni, a postepeno počinju da osećaju i vrtoglavicu, glavobolju, te postaju letargični, pa ubrzo padaju u nesvest.

Deca doživljavaju toplotni udar, koji može da ošteti njihove vitalne i moždane funkcije. Dovoljno je samo 15 minuta u pregejanom autu da dete doživi doživotna oštećenja mozga ili bubrega. Kada telo dostigne temperaturu od 40 stepeni, unutrašnji organi počinju da se gase.

Pri temperaturi tela od 42 stepena deca umiru, poručuju autori filma.

Svakih 10 dana u Americi jedno dete umre od toplotnog udara u autu. Od 1998. tako je umrlo 585 djce, od toga 73 posto ih je bilo mlađe od dve godine.

Zato ih nikada nemojte ostavljati same i nemoćne. Čak ni delimično otvoren prozor neće im pomoći.

Ukoliko se to i dogodi, detetu je najvažnije što pre sniziti temperaturu. Premestite ga u hlad, pozovite hitnu pomoć, umokrite peškir ili majicu hladnom vodom i rashladite telo. Hladite ga i lepezom. Ako dete nije u nesvesti, već pokazuje znakove iscrpljenosti, premestite ga na hladno i dajte mu puno tečnosti da pije.

Pogledajte u videu što se događa detetu pri toplotnom udaru:

(Telegraf.rs/24sata.hr)