Ovo je HRANA koja SKRAĆUJE život! Izbacimo je s jelovnika, jer nam se ne piše dobro
Nakon 30 godina istraživanja, konačno znamo šta je to što definitivno ne treba da jedemo, jer može ozbiljno da nam ugrozi zdravlje i skrati život
Konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tokom tri decenije, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.
Zamena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine.
- Zamena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu, nezasićenim masnoćama, može doneti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka zdravu ishranu - ističu autori.
- To istraživanje ukazuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline - ocenio je Dong Vang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova. Po njemu, postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj nauci i u javnosti, zadnjih godina, oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje.
Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošle nedelje u američkom časopisu Plos One, konzumiranje maslaca ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje objavljeno u utorak sprovedeno je među više od 126.000 učesnika tokom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o ishrani i stilu života, svake dve do četiri godine kao i o svom zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabeleženo je u toj grupi tokom istraživanja, prenosi Jutarnji list.
(Telegraf.rs)