ZDRAVSTVENI RIZICI: Znate li šta sve vaše telo trpi?

Najnovije britansko istraživanje pokazuje da prosečna osoba tokom svog životnog veka pretrpi 9.672 bolesti i povreda, a osećaj bola javlja se jednom u tri dana

Verovali ili ne, jedan ljudski život ispunjen je sa 858 glavobolja, bolovima zbog 2.808 modrica, 780 puta snađe nas bol u leđima, 312 puta ćemo imati zapušene sinuse, gorušica će nas mučiti 312 puta, vrat će se ukočiti 312 puta, 468 puta će nas boleti stomak, a menstrualne bolove dame će osetiti 390 puta.

Za godinu dana čovek pretrpi čak 124 slučaja neke bolesti, od glavobolje i opekotina, pa sve do uznemirenog želuca. Godišnje ćemo čak 11 puta patiti od strašne glavobolje, a može se očekivati i da ćemo tokom svakih 12 meseci biti primorani da izdržimo najmanje tri upale grla, četiri gorušice i četiri slučaja ukočenog vrata. Osim toga, pet puta ćemo se poseći i imati šest problema sa želucem. Sve u svemu, ispada da će nas nešto boleti jednom u svaka tri dana!

Ovo su tezultati istraživanja koje je na uzorku od 2000 ljudi sproveo britanski Benenden Healthcare Society.

- Čak i bez opasnosti od ozbiljnih zdravstvenih stanja, prosečno ljudsko telo svakodnevno prima i trpi strašne udarcekoji dokazuju da život nije "osmišljen" tako da ljudima bude jednostavan. Iako nema potrebe da postanete hipohondar, svakako posetite doktora opšte prakse ako osećate da ste se suočili s nešto jačim varijantama oboljenja kao što su upala grla, iritacija želuca ili bol u leđima – kaže jedan od autora studije Lorens Kristensen, a on savetuje i redovno pranje ruku, uspravno držanje tela, zdravu ishranu i redovno vežbanje.

(MojeZdravlje.ba)