Ovo su signali da vam možda STVARNO smeta gluten, a ne da ste pomodni folirant
Nepodnoošenje namirnica s gluteneom zaista postoji, iako mnogi ne veruju u to. Izbegavanje glutena za mnoge nije tip dijete, već zdravstvena potreba. Intoleranciju na ovaj protein je veoma teško otkriti, pa bi bilo poželjno da se svi uozbiljimo kada je ovo stanje u pitanju
Stvarno postoji intolerancija na gluten i to nije samo još jedan trend. Međutim, zbog simptoma koji se preklapaju sa masom drugih oboljenja, ljudi često dobiju zakasnelu dijagnozu, a tada već pate od celijakije.
Niste sigurni na koju hranu ste alergični? Ova dijeta će vam pomoći da to otkrijete
Na osnovu izgleda vašeg lica može se videti da li vam šteti ALKOHOL, GLUTEN ili MLEKO
Svi znate da je reč gluten u zadnje vreme mnogima praktično postala potštapalica, ali intolerancija na gluten nije samo moda, piše Little Things, a prenosi Net.
Većina ljudi misli da je netolerantnost na gluten alergija na hranu. Umesto toga, radi se o stanju u vašim crevima, koje može negativno delovati na sveukupno zdravlje i način života, ali ne znači nužno bolest celijakiju.
Nesvareni glutenski proteini, koji se najviše nalaze u žitaricama, ostaju u vašim crevima i organizam ih tretira kao uljeza. Ovo iritira crvne mikrovile. Bez zdravih mikrovila, imate znatno manju površinu preko koje se apsorbuju hranljive materije.
Poznato je da su bol, povraćanje i proliv posle jela sigurni znakovi probavnih smetnji, ali kada posmatrate netaleranciju na gluten, većina tih znakova deluje dosta uopšteno i neodređeno. Oni koji ostanu bez prave dijagnoze mogu da nastave da jedu gluten, čime se stvara rizik od autoimunih i drugih bolesti, kao i brojnih iscrpljujućih, frustrirajućih i neprijatnih simptoma.
Ovo je 8 opštih znakova netolerancije na gluten, zbog kojih bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom.
Bol u stomaku
Probavni problemi verovatno su najočigledniji znak netolerancije na gluten. Nakon što pojedete hranu koja sadrži gluten, često možete da dobijete gasove, nadutost, proliv ili zatvor. Konzumiranjem takve hrane možete da oštetie unutrašnju strane tankog creva, što opet može da rezultirati slabijom apsorpcijom minerala, vitamina i većine hrane koju pojedete.
Vrtoglavica
Brojni ljudi, koji pate od netolerancije na gluten često osete dezorjentiranost i čudan osećaj da gube ravnotežu, ali ne dovode jedno u vezu sa drugim. Taj čest osećaj zamagljenosti svesti nije normalan, a eliminisanjem glutena iz ishrane osetićete da i epizode vrtoglavice nestaju.
Nagle promene raspoloženja
Ako je vaš stomak nezadovoljan hranom koju jedete, onda će biti i vaš mozak. Ljudi koji su netolerantni na gluten često su neobjašnjivo iziritirani, uznemireni, ili zabrinuti. Depresija i anksioznost spadaju među 55 bolesti koje uzrokuje gluten.
Hronična migrena
Glavobolje su česta boljka kod ljudi koji su netolerantni na gluten. Migrena se najčešće pojavljuje 30 do 60 minuta posle jela. Česte migrene mogu da dovedu i do zamućenog vida i bola u predelu očiju.
Svrab kože
Kada vaša creva imaju problem s varenjem glutena, u njima dolazi do upale, što se kasnije izražava preko kože. Zbog toga je osetljivost na gluten povezana s problemima sa kožom, poput ekcema ili psorijaze. Imuni sistem odgovara na probleme u probavnom sistemu tako što stvara antitela koja uzrokuju suvu kožu i svrab. Ti simptomi mogu da dovedu do brojnih besanih noći provedenih u češanju kolena i lakata.
Fibromialgija
Fibromialgija je hronična bolest, koja se manifestuje kroz bolove u vašim mišićima, ligamentima i tetivama. Pogađa oko 4 odsto populacije, uglavnom žene. Izbegavanje glutena moglo bi da je ublaži.
Hroničan umor
Logično je, kada vam telo ne dobija dovoljno hranljivih materija, da se osećate iscrpljeno i umorno. Čak i ako spavate osam do devet sati, i dalje se budite potpuno bez snage. To bi mogao da bude znak nekog većeg problema. Ako vam telo stalno pati od upale i troši energiju pokušavajući da ukloni neželjeni gluten, tada će vam se i energija potrošiti brže i lakše, nego što je normalno.
Netoleranost na laktozu
Gluten i netolerantnost na mlečne prerađevine imaju jako slične simptome, i ponekad dolaze zajedno. Ovo je možda najneočekivaniji karakter netolerantnosti na gluten, ali je jako važan. Ako vam već laktoza predstavlja probleme u ishrani, postoje velike šanse da ne podnosite ni gluten. Postoji specifična vrsta šećera, koja se nalazi u mleku i mlečnim prerađevinama, a koja može da donese probleme sa probavom i da dodatno oteža već ionako neprijatne simptome netolerancije na gluten.
(Telegraf.rs)