Napravite kremu za sunčanje u kućnoj radinosti

Između zaštitnog faktora 50 i 100 gotovo da i nema razlike. Dovoljno je zaštititi se faktorom 25 ili 30, a takvu kremu možete da napravite sami

Uprkos radovanju što nam dolazi lepše vreme, u ljubavi prema suncu treba biti i mudar i oprezan i koristiti pravu zaštitu. A u jeku sve izraženije brige za zdravlje ne treba da čudi to što i sve više ljudi želi da neguje svoje telo prirodnim preparatima, jer sve što vam je potrebno možete da napravite sami.

IZGORELI STE NA SUNCU? Ovo su najbolji lekovi za OPEKOTINE, a imate ih u kuhinji!

Čileanska malina i lešnik

Kada krenemo na sunčanje, prvo treba da mislimo na zaštitu. Već je uvreženo da postoje konvencionalni preparati s faktorom 50, a sad se govori da seže i do 70, pa čak i do 100. Međutim, između zaštitnog faktora 50 i 100 gotovo da i nema razlike. Dovoljno je zaštititi se faktorom 25 ili 30. A zdravije je takve preparate pripremiti sam od prirodnih sastojaka.

Ulja čileanske maline i čileanskog lešnika baš su ulja za sunčanje sa najvišim procenjenim faktorom zaštite. Prvom se kreće od 25 do 50, a drugome od 10 do 30. Tu je i ulje jojobe, kod kojeg je faktor od 10 do 20, a kod ulja avokada 10.

Recept u 10 koraka: pripremite sve sastojke, zagrejte vodeno kupatilo...

Sastojci:

Sastojci su obeleženi slovima A, B i C, jer će kasnije u postupku biti potrebno razdvojiti ih po fazama.

A - šea puter (2 grama)

A - ulje avokada (2 grama)

A - urucuma macerat (2 grama)

A - ulje čileanske maline (2 grama)

A - ulje makadamije (2 grama)

A - ulje jojobe (2 grama)

A - phitocream (emuglator iz pšenice) (4 grama)

B - biljni glicerol (2 grama)

B - hidrolat prave lavande (30 g)

C - eterično ulje lavande (ili geranijuma) (5 kapi)

Postupak:

1. U činiji zagrejati vodu do 70° C.

2. U prvu laboratorijsku čašu staviti sve sastojke masne faze (pod slovom A).

3. U drugu čašu staviti sve sastojke vodene faze (slovo B).

4. Obe čaše staviti u vodeno kupatilo.

5. Povremeno promešati sastojke u prvoj čaši.

6. Kada se u prvoj čaši otopi emulgator, obe čaše izvaditi iz parne kupke.

7. U prvu čašu dodati eterično ulje (slovo C).

8. Polako uliti sadržaj druge čaše u prvu (vodenu fazu u masnu) uz neprestano mešanje.

9. Kada se formira gusta, ali i dalje tečna smesa, preliti je u posudicu očišćenu alkoholom.

10. Posudicu zatvoriti poklopcem tek kada se smesa sasvim ohladi.

(Telegraf.rs)