ZBOGOM PAMETI: Šećer zaglupljuje

Ukoliko se ovih dana spremate za ispit ili neki važan javni nastup, izbegavajte bezalkoholne gazirane napitke. Istraživanja pokazuju da, nakon samo šest nedelja redovnog konzumiranja ovakvih sokića, u našem mozgu može nastatati nepovratna šteta

Naučnici su otkrili da uzimanjem namirnica koje u sebi sadrže visoku količinu fruktoze usporavamo rad mozga i to može dovesti do poremećaja kod pamćenja i učenja.

Međutim, dobre vesti su da pojačan unos ribe i orašastih plodova može napraviti balans.

- Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utiče na to kako mislimo. Dugoročnim konzumiranjem hrane bogate fruktoznim šećerima, mozak lagano počinje da gubi sposobnost za učenje i pamćenje. Ipak, uzimanjem omega-3 masnih kiselina moguće je ublažiti štetu – tvrdi profesor Fernando Gomez Pinilja.

Odavno se zna da fruktoza dovodi do dijabetesa, gojaznosti i masne jetre, ali ovo je prvi put da se istraživao uticaj ovih šećera na mozak.

(kliX.ba)