Cinkom protiv prehlade?

Analizom podataka, koji su prikupljeni u 17 istraživanja, otkrilo se da oralna upotreba cinka značajno smanjuje trajanje najobičnije kijavice...

Uzimanje cinka skraćuje trajanje simptoma uobičajene prehlade, objavljeno je u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Ovog oligoelementa najviše ima u ostrigama, jastogu i svim vrstama crvenog mesa, ali i celeru, susamu, bademima, orasima i drugim orašastim ili semenkastim plodovima. Dovoljan unos ovog minerala neophodan je i za rast kose i noktiju, ali i pravilno funkcionisanje unutrašnjih organa, posebno jetre i bubrega.

Bolji učinak imaju veće doze i redovno uzimanje, jer redovno uzimanje cinka kod odraslih skraćuje trajanje i težinu simptoma obične prehlade. Međutim, takav efekat nije primećen kod dece. Kao najčešće nuspojave uzimanja oralnog cinka navode se mučnina i loš ukus u ustima.

Dok ne budu dostupni noviji podaci, stručnjaci ukazuju da ne postoje čvrsti dokazi da bi se preporučilo uzimanje cinka u lečenju simptoma prehlade i da pozitivne efekte treba racionalno procenjivati u odnosu na potencijalnu mogućnost nuspojava.

(Tanjug)