Najnovija vest za sve koji moraju na hemoterapiju (FOTO)

Osoba koja ima rak, najčešće mora da prođe nekoliko tura hemoterapije ili imunoterapije, pre nego što lekovi krenu da deluju i tumor krene da se smanjuje. U budućnosti to više neće biti tako

Obolelima od raka hemoterapija ili imunoterapija predstavljaju jedinu šansu za izlečenje. Međutim, na određeni tip kancera često ne deluje baš svaki citostatik, pa se dok se ne pronađe pravi, mučno lečenje se produži unedogled.

Izlečili su im rak dojke za 11 dana! I to sasvim SLUČAJNO!

Sada su naučnici našli rešenje za ovaj problem. U pitanju je test koji već nakon 8 sati od prve primljene doze utvrđuje da tretman li radi ili ne.

U pitanju je fosforescentni agens, u vidu nano-čestica radioaktivne boje, koji iste sekunde kada lek krene da deluje, odnosno tumor počne da se smanjuje, obaveštavaju o tome lekare, tako što reagujući na jedan enzim zasvetle.

Ukoliko pozitivnog odgovora nema, pacijent neće više nedeljama primati citostatik na koji kancer ne reaguje, već će lekari odmah znati da treba da odustanu od tog konkretnog leka i pokušaju sa nekim drugim.

- Ovaj pristup omogućava nam da ćelije bukvalno zasvetle onog trenutka kada lek krene da deluje, što znači da već u roku od nekoliko sati možemo da znamo da li da nastavimo sa tom terapijom ili je neophodno da je menjamo – rekao je autor ove studije, doktor Šiladitija Sengupta, iz “Brigham and Women's” bolnice u Bostonu.

Kako se pokazalo u slučaju leka po imenu paklitaksel, čak 400 odsto bi fosforescencija bila snažnija ako bi kancer reagovao na lek, nego kada nije.

Nažalost, zasad se ova metoda pokazala uspešnom samo na laboratorijskim životinjama, a klinička ispitivanja na ljudima tek treba da krenu.

Ako ovaj vid monitoringa kancera položi sve testove, ljudi oboleli od raka više neće morati da prolaze kroz pakao mučnine, opadanja kose i drugih neželjenih dejstava lečenja, ako za tim stvarno nema potrebe.

(Telegraf.rs)