Mršavost nije u modi! Ne samo da nije lepo, već nije ni zdravo!

Ako želite da budete u trendu, napokon nije potrebno da se izgladnjujete, što je dobro za još jednu stvar - sačuvaćete svoje zdravlje

Preterana mršavost, kao i preterana gojaznost, predstavlja zdravstveni problem. Ovo se pogotovo odnosi na treće doba života.

TAJNA KOJU MRŠAVI KRIJU OD VAS: Evo šta jedu svaki dan, a ne goje se ni gram

OTKRIVENA VELIKA MISTERIJA: Evo šta jedu mršavi ljudi!

Sve osobe preko 60 godina bi trebalo da imaju u vidu da je njihova optimalna težina treba da bude uvećana za do pet kilograma, piše 24 sata.

- Nekoliko kilograma viška nije isto što i preterivanje s kilažom i ne uključuje mogućnost da ne pazite šta i kako jedete - ističe američki naučnik dr Simin Nikbin Mejdani.

Novija istraživanja, bez sumnje, pokazuju da osobe starijeg životnog doba, koje imaju do pet kilograma više od idealne kilaže, žive zdravije i duže od vršnjaka koji su premršavi.

- Malo dodatnih jastučića će sigurno da pomogne kao zaštita krtih kostiju i može da spriječi lom kuka. Uz to, malo više kilograma kostima može da služi kao stega koja zadržava njihovu čvrstinu ako se opterete - kaže dr Mejdani.

Starijima se upravo zbog ovih razloga preporučuje da redovno vežbaju.

Izuzetno je važno da pazite kako ćete da nagurate predviđenih nekoliko kilograma viška i kako da ne pređete granicu zdrave kilaže.

Energija bi trebalo da dođe od zdravih orašastih plodova, biljnih masti i narandžastog voća, kao što su kajsije, breskve i drugo.

Američki nutricionisti su objavili i nova uputstva za ishranu starijih osoba, prema kojima polovinu ishrane treba da čine voće, sirovo i obrađeno povrće i mlečni proizvodi. Četvrtinu jelovnika treba da zauzimaju integralne žitarice, kao i mlečni proizvodi, meso i jaja.

(Telegraf.rs)