"POŠALJI RECEPT" KONKURS: Adilja Hodža - štrudla sa makom (FOTO)

ŠTRUDLA SA MAKOM

Potrebno je:

- 1 kvasac

- 5 kašika šećera

- 800 grama brašna

- 0,50 litara mleka

- 2 jaja i jedno belance

- 250 grama margarina

- 1 kašičica soli

- 1 vanilin šećer

- kora od pola limuna

Potrebno je za fil:

- 1/2 kg. mlevenog maka

- 1 šolja mleka

- 10 kašika šećera

- 3-4 kašike ulja

- za premazivanje: 1 žumance i jedna kašika vode

- za posipanje:šećer u prahu

Želite da idete u Veneciju, BESPLATNO? Prijavite se na FOTO KONKURS "Pošalji recept"!

Priprema:

1. U mlako mleko stavite kvasac, kašičicu šećera i ostavite da nadođe. U dublju vanglu dodajte brašno, nadošli kvasac a zatim i sve ostale sastojke za testo. Zamesite testo i ostavite da stoji oko sat vremena na toplom mestu.

2. Za to vreme napravite fil: Zagrejte mleko i dodajte mak, šećer i ulje promešajte i ostavite sa strane.

3. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Razvijte jedan deo do debljine 0,5 cm. i filujte već pripremljenom polovinom fila i urolajte.

4. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Obe štrudle premažite žumancetom pomešanim sa kašikom vode. Pecite u namazanoj tepsiji na 250 stepeni dok nedobije zlatno-žutu boju.

5. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu.

(Telegraf.rs)