Da li hrana koja je NA PODU duže od 5 sekundi sme da se jede?

Svi smo čuli za "pravilo 5 (ili 8) sekundi", kojim opravdavamo to što smo podigli parče hleba ili neke druge namirnice koja je završila na patosu. Ali, da li smo u pravu?

Koliko često podignete komadić hrane sa poda, malo dunete i stavite u usta? Ako mislite da tako "čeličite" svoj organizam, niste baš u pravu.

Da li meso sme dvaput da se zamrzava? Evo odgovora

 Govorili su nam da SVINJSKA MAST nije dobra za nas, a sad se ispostavilo da je NEVIĐENO ZDRAVA!

Hrana sme biti na podu svega pet sekundi!

Stručnjaci iz oblasti medicine i mikrobiologije su obavili ispitivanje koliko dugo hrana sme "ležati" na podu, a da na njoj ne počnu da se razvijaju bakterije. Istraživači su bacali različitu hranu na pod i merili vreme koje je prošlo pre nego što su je podigli. Sledeća faza ispitivanja se bazirala na mikroskopskom posmatranju komada hrane da bi se videlo šta se događa, prenosi 24 sata.

Hrana koja je ispitivana je hleb, testenine, suva hrana... A podloge na kojima je ležala su različite i to tepih, laminat, pločice...

Naučnici su svaki komad hrane, na  svakoj pojedinačnoj podlozi, ostavili od 3-30 sekundi pa testirali ima li na njima opasnih bakterija, kao što su ešerihija koli i stafilokoka.

Zaključili su na kraju da je sva hrana sigurna koja na podu nije provela duže od pet sekundi. Najmanje bakterija je bilo na hrani podignutoj s tepiha. Takođe, na vlažnoj hrani će bakterije brže da se razmnožavaju, a na suvoj, nebitno da li slatkoi ili slanoj, najsporije.

Mnogi ljudi ne žele da pojedu bilo šta s poda, možda više jer su gadljivi, nego što se boje opasnih bakterija, pa oni nisu ugroženi. Međutim, ako niste među njima, pripazite na vreme koje je hrana koju ispustite bila na podu.

(Telegraf.rs)